Matpriserna skenar.
Matpriserna skenar. - Foto: Fredrik Sandberg/Nora Lerek/TT

Priserna skenar: Så mycket dyrare är barnfamiljens matkasse

Ingen har väl undgått att matpriserna stigit? Men hur dyrt har det blivit egentligen? Enligt statistik från SCB som Expressen tagit fram har matkassen för en barnfamilj gått upp 1500 kronor.


Inflationen rusar och matpriserna i takt med den. Sedan i januari har det blivit 14,03 procent dyrare att handla livsmedel, enligt statistik från Statistiska Centralbyrån.

Vitkål har gått upp med 47 procent, hushållsmargarin med 39,4 procent och lättmargarin med 37,5 procent, listan över hur mycket dyrare kaffe, mjölk och ost blivit hittar du här. 

Så mycket dyrare har matkassen blivit

Många bäckar små brukar man säga, och det gäller även matkassen. Enligt Expressen har en fiktiv matkasse, som även inkluderar förbrukningsvaror som toapapper och diskmedel, gått upp med 1500 kronor för en tvåbarnsfamilj. 

Men det finns hopp. I augusti gick matpriserna endast upp 0,64 procent, i jämförelse med rekordökningen på 3,2 procent i juli. 

– Prisökningen på livsmedel verkar ha stabiliserat sig mellan juli och augusti. Där finns några varor som har ökat mycket, men också några som faktiskt minskat. Som konsument kan man hålla utkik efter blomkål som blivit billigare, men se upp för vitkål som rusat i pris, säger Anna Eriksson, sakkunnig SPF Seniorerna till Expressen.

Mat
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

2 timmar sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

2 timmar sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

2 timmar sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.