Fjärrvärmen blir dyrare.
Fjärrvärmen blir dyrare. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Anders Wiklund/TT

Nu blir fjärrvärmen dyrare – då stiger även hyrorna

Allt blir dyrare – och den billigare fjärrvärmen är inget undantag. Dyrare hyror väntar när många fjärrvärmeföretag planerar höja sina avgifter nästa år på grund av världsläget. Och vissa väldigt mycket mer än andra, uppemot 20 procent.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Fakta: Så prissätts fjärrvärmen

Anledningen till att priserna för fjärrvärmen kan skilja sig så pass mycket mellan olika orter beror på att fjärrvärmebolagen använder två olika prissättningsmodeller, kostnadsbaserad eller marknadsbaserad.

De som använder sig av den förstnämnda sätter sitt pris utifrån vad det faktiskt kostar att producera fjärrvärmen. Den marknadsbaserade modellen innebär att man utgår från vad andra uppvärmningsalternativ kostar, som till exempel värmepumpar, och sätter sitt pris utifrån det.

Vissa fjärrvärmeföretag producerar dessutom el, så kallade kraftvärmeverk, som de nu kan sälja till ett högt pris, vilket gör att de kan hålla nere kostnaderna för fjärrvärmeproduktionen.

De rekordhöga elpriserna slår redan hårt mot hushållen. När det kommer till ökade elkostnader är oftast bostädernas uppvärmningssystem den största boven i dramat.

När vi står inför en vinter, med elpriser som väntas nå nya höjder, riktar därför många i stället blickarna mot fjärrvärmen – som anses vara ett billigare alternativ.

Men enligt fjärrvärmeföretagen står de inte isolerade från världsläget och kommer också att behöva höja sina priser ovanligt mycket inför nästa år, enligt Daniel Lundqvist, marknadsansvarig på branschorganisationen Energiföretagen.

— Vår prognos är att det på vissa orter kommer att höjas mycket mer än vad det gjort de senaste åren. Några företag har aviserat sin höjning redan, men det stora flertalet vet vi inte än, säger han.

Fjärrvärmeföretag får endast ändra priset en gång per år, och en sådan prisändring måste enligt lag aviseras senast två månader innan den träder i kraft. De senaste åren har prisökningarna för fjärrvärmen knappt hängt med inflationen, och legat runt 0,5 till 1,5 procent i genomsnitt.

Här kan du läsa om 6 billiga prylar som kan sänka din elräkning drastiskt.

Höjning med 20 procent för fjärrvärmen

Vid årsskiftet kommer bland annat Vattenfall, med fjärrvärmenät i bland annat Askersund, Motala, Uppsala, Nyköping, Vänersborg och Stockholmsområdet, att höja sina priser. Som mest i Uppsala med 4,5 procent, och i resten av orterna med nästan lika mycket.

Fjärrvärmeföretaget Stockholm Exergi kommer att höja sina priser med 8,1 procent. Luleå Energi höjer med 6 procent, trots att en stor del av fjärrvärmeproduktionen kommer från återvunnen energi från industrin.

Eon, som har fjärrvärmekunder i Stockholm, Örebro, Norrköping och Malmö, kommer i snitt att höja sina priser med 13 procent. För vissa företagskunder i Malmö ligger höjningen däremot på 20 procent.

Anledningen är delvis ökade bränslekostnader för fjärrvärmen till följd av Rysslands krig i Ukraina.

— I huvudsak använder vi oss av restprodukter från skogsindustrin, alltså biobränslen. När Ryssland invaderade Ukraina försvann ungefär 30 procent av världsmarknaden för biobränsle. Och även om inte vi köpte biobränslen från Ukraina eller Ryssland, så märker man ändå av prisökningen på alla trävaror, säger Carl Lidholm, som är försäljningschef på Stockholm Exergi.

Ökad efterfrågan på alternativa energikällor

Det andra stora bränslet för fjärrvärmeproducenterna är avfall, och här har kostnaderna för utsläppsrätterna ökat. Även avfallsförbränningsskatten har blivit mycket högre till följd av inflationen, fortsätter Carl Lidholm.

Även den ökade efterfrågan på alternativa energikällor påverkar. Det som ses som det mest jämförbara alternativet till fjärrvärme, värmepumparna, har ökat kraftigt i pris. Fjärrvärmeföretagen märker även av en stor ökning i antalet förfrågningar jämfört med innan elpriserna började rusa.

— Det är någonstans mellan fem till tio gånger fler kunder som hör av sig nu och vill ansluta till fjärrvärmenätet jämfört med tidigare år, säger Kurosh Beradari, Vattenfalls marknads- och försäljningschef för värme.

Stockholm Exergi har fått lika många förfrågningar under den senaste månaden, som de brukar få under ett helt år.

Läs om elektrikerns enkla knep för att förbruka 80 procent mindre el här.

Alla fjärrvärmeföretag kommer inte höja

Det är däremot inte alla som kommer att höja sina priser mer än normalt. I Värmland kommer man enligt Karlstad Energi endast att höja priserna med en procent, och Kil Energi kommer inte höja sina priser alls.

Att det skulle finnas en risk för att fjärrvärmeföretagen smyghöjer sina priser lite extra på grund av att elalternativen skenar i pris, tror inte Carl Lidholm.

— Nej, jag tror snarare att man i branschen kommer att vara respektfull i den situationen som vi har på elmarknaden just nu och hur den drabbar gemene man.

TT
/
/