Elpriset har skjutit i höjden.
Elpriset har skjutit i höjden. - Foto: Henrik Montgomery/TT och Jessica Gow/TT

Här är 6 billiga prylar som kan sänka din elräkning drastiskt

Sverige går mot en dyr höst – inte minst när det gäller elförbrukningen under årets kallare månader. Men det finns faktiskt flera föremål som du kan få för en billig peng och som kan hjälpa dig att pressa ner elräkningen.


Elkrisen har gjort att många svenska hushåll står inför en tuff höst och vinter.

I värsta fall, om bristen på el är akut, kan hela områden och tusentals hushåll stå utan el under vissa timmar på dygnet. Här kan du läsa mer om hur snabbt Svenska Kraftnät kan stänga ner elen.

För att det inte ska uppstå brist, och för att kommande elräkningar ska svida mindre i plånboken, finns det dock flera prylar som kan hjälpa konsumenter att förbruka mindre el och därigenom få lägre omkostnader. Nedan är sex föremål som kan vara värda att spana in.

1. Snålspolande duschmunstycke kan spara el

Visste du att det finns särskilda snålspolande duschmunstycken? Dessa kan halvera din vattenanvändning och uppvärmningskostnaden för vattnet du tvättar dig med.

Bra tryck bibehålls genom att vattnet blandas med luft. 

2. Vattenkokare kräver mindre el

Ska du koka vatten på spisen? Då kan du med fördel koka upp vattnet i en vattenkokare, som drar omkring 25 procent mindre el, för att sedan hälla över det redan varma vattnet i en kastrull på spisen.

3. Tätningslister kan minska kostnad för uppvärmning

Ju kallare det blir utomhus, desto mer energi går åt att värma upp våra hushåll. Den som vill spara lite på uppvärmningen gör rätt i att skaffa nya tätningslister vid fönster och dörrar.

Med mindre drag kan man dra ner på uppvärmningskostnaden med omkring fem procent.

4. Torkställning och tvättlinor sparar energi

Att skippa torktumlare, torkskåp eller handdukstorken och i stället investera i en torkställning eller en gammal hederlig tvättlina kan vara en god idé för den som vill pressa ner sin elräkning.

Torktumlaren är nämligen en av de hushållsmaskiner som drar allra mest energi – ibland tre gånger så mycket som en tvättmaskin om det är en maskin av äldre modell. 

Läs mer om torktumlarens energiförbrukning här.

5. Luftvärmepump kan minska energiförbrukningen

Om du sitter med dyra omkostnader för uppvärmningen hemma är det kanske dags att kika på en luftvärmepump. Med en sådan kan man, om man har direktverkande el, sänka sin förbrukning med 50-70 procent. 

Även om en luftvärmepump kan kosta en del kan alltså stora slantar sparas in i det långa loppet. På så vis är det en förhållandevis billig åtgärd.

Här kan du läsa mer om fördelarna med en luftburen värmepump för att spara el.

6. LED-lampor är mer energieffektiva

Den som ännu har glödlampor i sina lampor hemma bör tänka om och införskaffa LED-lampor i stället. Dessa lampor är inte bara betydligt mer energieffektiva, de är håller också tio gånger längre än glödlampor.

Här kan du läsa om fler prylar som drar mycket el i ditt hem.

Källa: Vi i villa, Greenely Mölndal Energi och Leva & bo

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Polisen i Göteborg rapporterar om knivlagen

"Två personer bråkar på Nils Erikssonsplatsen. En av dem ska enligt de första uppgifterna bära kniv.", skriver polisen på sin hemsida.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig 1000-lappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för gängkopplat mord i Uppsala

1 timme sedan
En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.