Stockholm

Simon, 30, kämpade med miljonskuld och spelmissbruk – det hände efter Lyxfällan

Vad hände för Simon efter Lyxfällan? Det svarar han på i en intervju med Nyheter24.
Vad hände för Simon efter Lyxfällan? Det svarar han på i en intervju med Nyheter24. Foto: Privat och skärmavbild/Lyxfällfan/TV3

När Lyxfällan besökte deltagaren Simon, 30, hade han en miljon i skulder. Sorgen efter mammans bortgång och ett skenande spelmissbruk hade fått honom att stänga in sig, samtidigt som räkningarna lades på hög. Men hur gick det efter kamerorna stängdes av? Det berättar Simon för Nyheter24.


Läs mer

I säsong 32 av TV3:s Lyxfällan besöker programledaren och ekonomen Magnus Hedberg deltagaren Simon Palycha, 30, i Skogås. Och det blir minst sagt en svår vecka för Magnus när han försöker få Simon, vars ekonomi är totalt i botten, att komma på banan igen. Den senaste månaden, vid tillfället Lyxfällan är på besök, har Simon nämligen ett underskott på dryga 100 000 kronor. 

Simon tampades med skuldberg i Lyxfällan – det hände sen

I samband med sin mammas bortgång eskalerade Simons spelande på nätet till ett missbruk, något som han dolde för både arbetsgivare och närstående. Men med hjälp av familjen lyckades han till slut be om hjälp. 

Här kan du läsa mer om Simons resa i Lyxfällan.  

Simon hade en miljon i skulder. Foto: Skärmavbild/Lyxfällan/TV3

Men vad hände egentligen efter att kamerorna stängts av och Magnus Hedberg lämnade Skogås? Nyheter24 frågade Simon hur livet ser ut i dag. 

Simon i Lyxfällan om känslosamma stunden under inspelningen 

Simon berättar att det inte var han själv som sökte till Lyxfällan, utan det var hans kusins tjej som slängde iväg en ansökan. Något som visade sig vara väldigt lärorikt, då Simon förklarar att hans syn på pengar i dag har förändrats drastiskt sedan han medverkade i programmet. Men även om Lyxfällan blev en ögonöppnare var det också vissa tidpunkter under inspelningen som var tuffare än andra. 

– Allt var jobbigt. Men man fick ju också inse att de är här för att hjälpa mig och bara ta tjuren i hornen och göra som man blev tillsagd. Det var många känslosamma dagar, säger Simon till Nyheter24. 

En specifik stund som var extra jobbig var när Simon i programmet besökte den minneslund där hans mamma vilar. 

– Efter så många år som har gått så är det jobbigt. Men det var bra, det var nyttigt. 

Det blev känslosamt när Simon besökte minneslunden. Foto: Skärmavbild/Lyxfällan/TV3

Simon i Lyxfällan gick 100 000 back i månaden – så ser livet ut i dag

Men hur ser det ut på den ekonomiska fronten, när en tid har gått sedan Lyxfällan-inspelningen? För Nyheter24 berättar Simon att skulderna sakta men säkert går neråt, men det finns inte särskilt mycket ekonomiskt spelrum till övers. 

– Det är mycket som har hänt från innan Lyxfällan kom till mig, men det är inte så mycket som har hänt sedan efter de var här. Man kämpar på dag för dag, månad för månad. Jag försöker hålla min budget, betala av så mycket jag kan och stoppa undan de få kronorna jag kan, säger Simon. 

Magnus Hedberg chockades av de svindlande summorna. Foto: Skärmavbild/Lyxfällan/TV3

Simon i Lyxfällan om spelberoendet: "Man bråkar med sina demoner varje dag"

När Magnus Hedberg radade upp sedlarna på budgettavlan i programmet såg siffrorna inte särskilt uppmuntrande ut, och under lånekategorin den månaden radades overkliga 98 000 kronor upp. I slutet av programmet hade den summan sjunkit till 16 300. 

I dag har hans livsstil ändrats. Simon berättar att han inte längre äter lika mycket hämtmat, utan lagar mer mat hemma, och han varken röker eller snusar längre. Och att sluta med rökningen var just ett krav från pappa Tommy för att låna ut pengar, ett löfte som Simon har hållit. Men spelberoendet har varit en desto svårare utmaning. 

– Sedan har jag kvar mitt spelberoende som jag håller på att kämpa med varje dag. Men det får jag hjälp med, berättar Simon och fortsätter: 

– Jag spelar ingenting, men man bråkar ju med sina demoner varje dag. Jag går på ett spelprogram där jag får hjälp via jobbet. Det är som en typ av “spelcoach” eller en terapeut som hjälper till. 

Simon förklarar att han får råd kring hur man ska tänka och göra när man får sug efter att spela, och samtalen har hjälpt honom mycket. Framgent längtar Simon efter en typ av normalitet i livet. 

– Mina mål framåt är att bli skuldfri såklart. Varje lån är ett litet mål att ta, ett mål till ett normalare liv. Att kunna unna sig någon resa kanske vore kul, eller att spara till något roligt. Det är något jag ser fram emot. 

Simons pappa Tommy och styvmamma Pia fanns med och stöttade. Foto: Skärmavbild/Lyxfällan/TV3

Deltagarens råd efter Lyxfällan: "Det är viktigt"

Vad har du för råd till någon i liknande sits? 

– Sluta spela, om personen i sig har ett spelmissbruk. Prata med någon som du litar på. Prata med någon som kan hjälpa dig, inte med pengar, utan ge stöd. Det är viktigt. Och försök att ta en dag i taget. När du vaknar, kolla inte i spegeln och tyck att du är en dålig människa, utan vakna och försök göra det bästa du kan. Beta av de skulderna du har när du kan, säger Simon till Nyheter24.

Hör Simon berätta mer i spelaren ovan.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.