Norges statsminister Jonas Gahr Støre vill kyla ned den norska ekonomin, med den högsta inflationen på 34 år, och stramar åt oljekranen i sin budget för 2023. Arkivbild
Norges statsminister Jonas Gahr Støre vill kyla ned den norska ekonomin, med den högsta inflationen på 34 år, och stramar åt oljekranen i sin budget för 2023. Arkivbild - Foto: TT

Norges regering drar åt oljekranen

Norges regering, med statsminister Jonas Gahr Støre, drar åt oljekranen i sin budget för 2023.Enligt förslaget som nu läggs fram ska 316,8 miljarder norska kronor ur landets gigantiska oljefond användas för att finansiera budgeten 2023, en åtstramning med 18,3 miljarder kronor jämfört med årets budget.


Oljepengarna som används motsvarar 2,5 procent av värdet på den stora norska oljefonden, Statens pensjonsfond utland (SPU), enligt den norska regeringen. Det kan jämföras med nivån 2,6 procent eller 335,1 miljarder norska kronor i år.

Syftet med åtstramningen – som följer på en räcka år med stora pandemistimulanser – är att kyla av ekonomin och därmed inte tvinga fram onödigt aggressiva räntehöjningar från Norges centralbank.

"Den ekonomiska politiken måste nu stramas åt för att dämpa inflationstrycket och behålla det gynnsamma läge vi har med låg arbetslöshet och hög sysselsättning", skriver Norges finansdepartement i en kommentar.

Liksom resten av västvärlden har den norska ekonomin sedan en tid präglats av ovanligt hög inflation, som just nu pendlar på den högsta nivån på över 30 år.

Budgeten bygger på en prognos där BNP för Fastlandsnorge växer med 1,7 procent 2023, en inbromsning mot årets tillväxt, som beräknas till 2,9 procent.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!