Vad händer med snuspriserna under inflationen?
Vad händer med snuspriserna under inflationen? - Foto: Izabelle Nordfjell/TT och Staffan Löwstedt/SvD/TT

Så slår inflationen mot snuspriserna: "Förväntar oss..."

Inflationen påverkar många aspekter av svenskarnas vardag – bland annat genom höga bolåneräntor och omfattande matkostnader. Men hur slår inflationen mot snuspriserna?


Inflationen landade, enligt måttet KPIF, på 9,0 procent i augusti, vilket är den högsta nivån sedan början av 1990-talet. Här kan du läsa om hur olika hushåll påverkas av inflationen.

Bland varorna som blivit dyrare under inflationen finns till exempel kaffe, margarin och vitkål. Läs om vilka matvaror som blivit billigare här.

"Snus är inte särskilt inflationskänsligt"

När det kommer till snus har dock prisökningen inte varit särskilt dramatisk. Sedan augusti 2021 har konsumentprisindex för snus, enligt sajten Nettotobak.se, bara stigit med 2,91 procent. 

– Snus är inte särskilt inflationskänsligt och priset på snus kommer inte öka i samma takt som många andra produkter. Det är dock till liten tröst när det sker generella kostnadsökningar på grund av hög inflation, höjda räntor och höga energipriser, säger Markus Lindblad, kommunikationschef på Nettotobak.se, i ett pressmeddelande.

Här kan du läsa om hur många gånger Arla höjt mjölkpriset – bara i år.

Därför lär snusen ändå bli dyrare

Men snus kommer sannolikt att bli något dyrare framöver. Anledningen är framförallt att punktskatten justeras vid årsskiftet och ett förslag i riksdagen om att höja skatten på snus med tre procent.

– Det som vi förväntar oss kommer hända är att nikotinanvändare tittar på billigare alternativ. Det innebär bland annat att rökare övergår till snus, vilket är bra ur många olika avseenden, inte minst de stora hälsovinsterna, säger Markus Lindblad och fortsätter:

– Men också att snusare väljer ett alternativ med lägre pris, i stället för det dyrare favoritsnuset så kan konsumenten välja en liknande produkt till lägre pris.

/