Apples affär i centrala Paris. Arkivbild.
Apples affär i centrala Paris. Arkivbild. - Foto: TT

Minskade franska böter för Apple

Apple har fått rätt i sin överklagan mot franska konkurrensmyndigheter och belönas med kraftigt sänkta böter.


Fransmännen bötfällde 2020 den amerikanska it-jätten för konkurrensbegränsande beteende inom distribution och detaljhandel. Boten blev på hela 1,1 miljarder euro eller motsvarande 12 miljarder kronor – rekordhögt för konkurrensbrott i Frankrike.

Men en appellationsdomstol har nu sänkt böterna till 370 miljoner euro eller 4 miljarder kronor.

Apple är trots sänkningen inte nöjt, skriver representanter för företaget till AFP. "Vi anser att beslutet borde ha blivit att annullera hela bötesbeloppet och vi förbereder en överklagan till Högsta domstolen", skriver bolaget i uttalandet.

Anledningen är att det ursprungliga beslutet bygger på företagets agerande för mer än tio år sedan, metoder som man nu slutat med. Det gäller bland annat att Apple ska ha tvingat återförsäljare att hålla priser som låg i linje med bolagets egna i företagets nätbutik.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rapport: Nestlé sockrar barnmat till fattiga

Efter fakturafusk – chef får gå

En chef hos installationsbolaget Bravida har fått sparken efter att personen pressat en medarbetare att fuska med sina fakturor. Detta rapporterar Dagens industri som fått uppgifterna bekräftade av bolagets kommunikationschef.

Sedlar och vapen runt död man – Israel anklagas

Israeliska agenter låg antagligen bakom ett spektakulärt mord på en libanesisk man med kopplingar till Hizbollah, hävdar landets inrikesminister. Tusentals dollar låg utspridda kring den döda kroppen, som hade "ett stort antal skottskador".

Folklistan kuppar in sig i kommun

Jan Emanuels och Sara Skyttedals nya parti Folklistan tar sig in i kommunfullmäktige i Åtvidaberg, rapporterar Corren.

Tågbolag pausar all trafik i Sverige

Flixtrain pausar all tågtrafik i Sverige. Anledningen är ökad efterfrågan i Tyskland, uppger bolaget på sin sajt.

För första gången på flera år: Svenska onlineköp ökar

Det har varit en tuff period för svenska konsumenter. Men nu ökar köpviljan för första gången sedan 2021. I alla fall på nätet, där branschorganisationen Svensk Handel visar på stigande försäljningssiffror online.