Varning för finansiella chockvågor i Europa och USA om Japans penningpolitik stramas åt. Arkivbild.
Varning för finansiella chockvågor i Europa och USA om Japans penningpolitik stramas åt. Arkivbild. - Foto: TT

Varning för japansk finanssmäll

Det kan bli stökigt på finansmarknaden om Japans centralbank slutar stimulera den japanska ekonomin med minusränta och stödköp, varnar strateger på den schweiziska storbanken UBS.


Valutaturbulens, stök på obligationsmarknaden och kursras på världsledande börser hotar.

En höjning av den japanska styrräntan – i dag på minus 0,10 procent – skulle ge ett rejält lyft för den pressade japanska yenen och skapa en våg av följdeffekter på obligationsmarknader runt om i världen. Och skulle centralbanken i Tokyo även strypa sitt stödköpsprogram, som syftar till att hålla långräntor låga, skulle det enligt strategerna på UBS kunna leda till kursras på börser i Europa och USA på 10 procent.

Den amerikanska storbanken JP Morgans ekonomer gör samtidigt bedömningen att Japans penningpolitiska experiment med minusräntor sjunger på sista versen, medan kollegorna på Standard Chartered flaggar för att den ovanligt höga inflationen kommer tvinga fram en japansk åtstramning.

"De marknader som påverkas mest av den japanska penningpolitiken är de som har flest japanska investerare", skriver UBS-strategen Rohan Khanna i en kommentar.

JP Morgans ekonomer tycker att Japans centralbank just nu pressas från två håll, där de försöker hålla liv i världens näst största obligationsmarknad med stödköp samtidigt som den japanska yenen pressas hårt när andra ledande centralbanker stramar åt.

"Denna policymix är i grunden ohållbar, den är inne på sitt sista kapitel", skriver Ayako Fujitam, japansk chefsekonom på JP Morgan, i en analys.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Kadyrov sjuk – Kreml letar arvtagare

Polisen i Boden rapporterar om trafikolycka

"Singelolycka på Garnisindsgatan/Kyrkgatan i Bodens centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Älvsbyn

1 timme sedan
"Larm om trafikolycka på riksväg 94/länsväg 356 i Älvsbyn.", skriver polisen på sin hemsida.

Vinstlyft för Hemnet

1 timme sedan
Bostadsannonssajten Hemnet redovisar ett rörelseresultat på 99 miljoner kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 68 miljoner under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Stort vinstfall för JM

1 timme sedan
Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Karlstad

1 timme sedan
"Misstänkt påverkad bilist stoppad på Färjestad", skriver polisen på sin hemsida.