Torsdag 1 Dec
Stockholm

Experten: Här är julmaten som kommer gå upp i pris – bunkra redan nu

Skynda och fynda! Snart kan sötsakerna bli dyrare.
Skynda och fynda! Snart kan sötsakerna bli dyrare. Foto: Adam Ihse/Johan Nilsson/TT

Julen kan tyckas långt bort, men redan nu är det läge att börja bunkra mat om du inte vill betala onödigt mycket. Här är varorna du ska köpa i förtid.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Inflationen rusar och matpriserna i takt med den. I september hade det blivit 14,03 procent dyrare att handla livsmedel, enligt statistik från Statistiska Centralbyrån.

Vitkål har gått upp med 47 procent, hushållsmargarin med 39,4 procent och lättmargarin med 37,5 procent, listan över hur mycket dyrare kaffe, mjölk och ost blivit hittar du här. 

Om två månader är det dags för tomten, Kalle Anka och massa god mat till julbordet – och med tanke på priserna i livsmedelsbutikerna kan det vara läge att börja kika efter bra priser på vissa varor redan nu. 

Mycket mat på julbordet har blivit rejält mycket dyrare. Foto: Johan Nilsson/TT

Här är julmaten som gått upp i pris

Cheddarost: 25 procent. 

Bröd: 16 procent. 

Lax: 20 procent.

Senap: 17 procent. 

Köttbullar: 20 procent.

Ägg: 25 procent.

– Mycket mat har redan gått upp väldigt mycket i pris, och det kommer nog inte gå upp mer, säger Matpriskollens Ulf Mazur till Expressen.

Här är varorna att bunkra till julbordet

Men det finns några varor som inte gått upp särskilt mycket – som har en självklar plats på julbordet: Choklad, godis, läsk och öl.

– Chokladen har bara ökat några procent hittills, och godiset, julölen och läsken har inte heller gått upp särkilt mycket. Personligen tror jag det kommer behöva höjas, säger Ulf Mazur. 

Förutom sötsakerna är det ytterligare ett riktigt måste på julbordet – som dessutom håller länge – som knappt gått upp något än så länge. Nämligen sillen. 

– Den är också bara uppe på fem procent, så den kan man passa på att köpa, säger han. 

Här kan du läsa om hur mycket dyrare en matkasse för en familj blivit jämfört med årskiftet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.