Cecilia i Lyxfällan har 700 000 i privata skulder.
Cecilia har 700 000 i privata skulder. - Foto: Skärmavbild/TV3/Lyxfällan

Cecilia köper på kredit 480 gånger om året – har 700 000 i skulder

Cecilia lever högt över sina tillgångar med hästar, padel och restaurangbesök. Med maxade krediter har hennes ekonomiska situation blivit ohållbar och Lyxfällans Magnus Hedberg kommer till undsättning.


I det senaste avsnittet av TV3:s Lyxfällan åker Magnus Hedberg hem till Cecilia i Örebro. När hon för sju år sedan tog ett billån gick det utför på den ekonomiska fronten. Nu har det gått så långt att Cecilias oro för att hamna hos Kronofogden gör att hon sover illa och gråter sig till sömns för att hon mår så dåligt. 

Cecilia är rädd att hamna hos Kronofogden. Foto: Skärmavbild/TV3/Lyxfällan

Cecilia i Lyxfällan köper mat på kredit 

Hästar är ett stort intresse för Cecilia och får henne att känna sig lugn, men det är en dyr sport som det läggs många tusenlappar på årligen. Hon beskriver hur hon måste ta lån för att kunna haka på saker som hennes vänner hittar på. 

Hela lönen försvinner på att betala räkningar, och sedan finns det inga pengar kvar till andra utgifter. Det har gjort att Cecilia många gånger använt kreditkortet för att handla mat. 

Hästarna är ett stort, men dyrt, intresse för Cecilia. Foto: Skärmavbild/TV3/Lyxfällan

Lyxfällan-experten: "Hon utnyttjar personer omkring henne"

Och när Cecilia diskuterar det privatlån på cirka 30 000 kronor hon har till sin storebror brister det. Hon tampas med ett dåligt samvete gentemot personer i hennes närhet, över att hon inte kan betala och göra rätt för sig. 

– Hon har väldigt mycket ångest och press över det här. Och känner framförallt dåligt samvete gentemot personer runt omkring som vill henne väl och vill hjälpa, men hon utnyttjar dem och gör inte sin del av dealen, säger Magnus Hedberg. 

Magnus Hedberg försöker få Cecilia att ändra sina vanor. Foto: Skärmavbild/TV3/Lyxfällan

Magnus Hedberg om Lyxfällan-deltagaren: "Padel, nagelsalong, shopping och bio"

När Magnus Hedberg rullar fram budgettavlan framgår det tydligt att Cecilias vanor måste ändras. Hon har exempelvis en hel drös streamingtjänster, och ett leverne där pengar läggs på allt annat än nödvändiga saker. 

– Det är allt från padel, nagelsalong, shopping, bio och ridningen, säger Magnus Hedberg. 

18 700 kronor staplas upp under övrigt och 21 800 under lån, något som Magnus Hedberg beskriver som “hästkategorier”. Med sin inkomst på 21 200 innebär det att Cecilia går 32 200 kronor back i månaden. 

Cecilia går 32 200 kronor back. Foto: Skärmavbild/TV3/Lyxfällan

Nu återstår det för experten att försöka hitta en lösning på Cecilias ekonomiska problem. Men innan Magnus Hedberg vill skriva på det berömda Lyxfällan-kontraktet har han ett krav – att Cecilia ska klippa alla sina kreditkort. 

– Jag är väldigt beroende av mina kreditkort just för att kunna fortsätta som jag levt. Men jag vill ju få bort det beroendet, säger Cecilia. 

Magnus Hedberg kräver att Cecilia klipper sina kreditkort. Foto: Skärmavbild/TV3/Lyxfällan

Cecilia i Lyxfällan har nästan 700 000 i privata skulder: "Svårt att säga nej"

För att ytterligare demonstrera vidden av Cecilias vanor har Magnus Hedberg tagit fram ett kvittorulle över alla gånger hon har utnyttjat krediter det senaste året. Cecilia har gjort totalt 480 transaktioner på nästan 185 000 kronor. Det är alltså mer än en gång per dag som Cecilia lever över sina tillgångar. 

Cecilias monsterskuld bara fortsätter ticka på. Foto: Skärmavbild/TV3/Lyxfällan

Cecilias totala skuldbild landar på svindlande 670 608 kronor, en summa som bara fortsätter ticka upp. Om Cecilia fortsätter leva på samma sätt fem år framåt skulle skulden öka med 1,6 miljoner. Att se det svart på vitt gör att det brister för Cecilia, som är rädd för att bli ensam om hon inte längre kan haka på vännerna. 

– Jag har haft svårt att säga nej när folk har frågat. Jag vill vara med i gemenskapen på något vis. Och sedan har jag varit rädd att jag inte ska bli tillfrågad igen, förklarar hon. 

Cecilia är rädd för att bli ensam. Foto: Skärmavbild/TV3/Lyxfällan

Vill du veta hur det går för Cecilia? 

Lyxfällan sänds på tisdagar klockan 20.00 i TV3 och på Viaplay.

/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!