Karin Lindahl, vd för Indiska. Arkivbild.
Karin Lindahl, vd för Indiska. Arkivbild. - Foto: TT

Indiska går i konkurs

Klädkedjan Indiska går i konkurs. Företaget uppger att skulder under pandemin ligger bakom de ekonomiska svårigheterna.


Under tisdagen beslutade styrelsen att ansöka om konkurs vid Stockholms tingsrätt efter det att Skatteverket inte godkänt en företagsrekonstruktion.

— Jag är extremt ledsen, arg och besviken över följdeffekterna som det här kan skapa i nästa led, både i Sverige och utomlands. Jag känner med alla som drabbas, säger Karin Lindahl, vd och ägare av klädkedjan, till Dagens industri.

Ledningen har velat få till företagsrekonstruktion, men Skatteverket har sagt nej.

— Hela ledningsgruppen har jobbat intensivt med ansökan och har förankrat beslutet med företagets borgenärer. Vi har också försökt att presentera prognoser för Skatteverket, men tyvärr fick vi bara nej, säger Lindahl till Di.

Halverad försäljning

Under covid-pandemin uppges kedjans butiksförsäljning ha halverats. Det har också varit svårt för Indiska att få fram finansiering på grund av det makroekonomiska läget, säger Karin Lindahl.

Helst vill hon driva företaget vidare och hoppas fortfarande att det ska komma en lösning under konkursen. Själv vill hon gärna fortsätta att leda bolaget.

Emma Hellstadius, marknads- och e-handelschef, säger att man nu från Indiskas sida fokuserar på de drygt 300 anställda.

Indiska har drygt 40 butiker runtom i landet.

— Butikerna är öppna i dag i alla fall, säger hon på tisdagseftermiddagen.

340 anställda

TT: Vad händer med kunder som har sådant som presentkort eller reklamationer?

— Jag vet inte, jag kan inte kommentera det, säger Emma Hellstadius.

Stockholms tingsrätt har under tisdagen utsett Mikael Kubu till konkursförvaltare.

Karin Lindahl skriver i konkursansökan att bolaget önskar just honom: "Det är av synnerlig vikt att en konkursförvaltare med lång erfarenhet av konkurshandläggning i allmänhet och konkurshandläggning avseende bolag som bedriver butiksförsäljning i synnerhet utses", skriver ledningen.

Indiska omsatte mellan 350 och 375 miljoner kronor under räkenskapsåren 2020 och 2021.

Förutom 340 anställda i Sverige har Indiska också anställda utomlands, enligt Karin Lindahls uppgifter i konkursansökan.

Tidigare har Indiska gått igenom två företagsrekonstruktioner. Den senaste avslutades i februari 2018.

Nu har Indiska velat få till ännu en rekonstruktion. Men eftersom bolaget har haft en stor skuld till Skatteverket, som inte varit med på noterna, så blir det konkurs i stället. Karin Lindahl skriver att Indiskas F-skattsedel återkallades den 13 oktober.

TT
/
/