Julen 2022 närmar sig.
Julen 2022 närmar sig. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Dyra fällorna du ska passa dig för inför jul: "Lockar dig att..."

Julen – med allt vad den innebär i form av inköp och utgifter – närmar sig med stormsteg. Den som redan nu ger sig ut, i butiker eller online, för att shoppa bör dock hålla utkik för några dyra fällor.


Det är mindre än två månader kvar till julen och innan dess är det många som ska ge sig ut för att köpa årets julklappar – kanske till och med under den stora Black Friday-rean. 

Här kan du läsa vilka datum Black Friday och Black week 2022 infaller.

Sparekonomen inför julen 2022: "Se upp"

Men i inflationstider är det samtidigt många som behöver hålla lite extra hårt i plånboken och Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet Bank, flaggar därför för flera fällor som kan bli kostsamma.

– Som alltid gäller det att se upp med reor som lockar dig att köpa mer än du tänkt, och kanske även sådant du egentligen inte ens vill ha. ”Tre för två” kan vara bra, men det kan ju faktiskt också vara så att du bara behöver en, säger hon till Nyheter24.

Frida Bratt. Foto: Pressbild/Nordnet Bank

I de fysiska butikerna finns det också vissa fällor som kan göra att man spenderar mer än tänkt.

– Ha koll på butikernas vanliga knep för att få dig att handla mer, som att ha röda prislappar fast priserna är ordinarie, eller att ställa vissa varor längst fram vid kassorna så att du ska ”slänga ned något” i korgen av bara farten. Gör en plan och håll dig till den. Det är det bästa knepet för att få koll på julinköpen.

Läs Frida Bratts julklappstips inför julen 2022 här.

"Kan tyvärr bli dyrt i slutändan"

Hur man betalar för sina julklappar, eller för de fynd man tänkt göra under mellandagsrean för den delen, är också värt att reflektera över. 

– Att köpa på faktura eller delbetalning kan tyvärr bli dyrt i slutändan. Titta alltid på den effektiva, och inte den nominella räntan. Men tänk också på att om du lockas att ta något på delbetalning räntefritt så gäller det att du håller dig strikt till avbetalningsplanen, säger Frida Bratt och fortsätter:

– Missar du någon betalning med en dag kan du annars läggas över i en betydligt dyrare betalningsplan, som inte alls är räntefri. Det absolut bästa är givetvis att redan ha de pengar du tänkt göra av med i handen, och inte låna till konsumtion. 

Här kan du läsa hur du ska tänka för att ha råd med julklapparna till julen 2022.

Julen 2022: Vilka dagar är röda dagar?

Planerar du julledigheten redan nu? Här kan du läsa om de röda dagarna under julen 2022 och hur du kan maxa din ledighet.

/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.