För att spara på elen blir det ingen julbelysning på Energimarknadsinspektionen. Arkivbild.
För att spara på elen blir det ingen julbelysning på Energimarknadsinspektionen. Arkivbild. - Foto: TT

Så sparade myndigheterna på elen

Släcka lyset, byta till led-lampor, starta inte en halvfull diskmaskin, dra ut laddare och låt inte kaffebryggaren stå på utan använd termos. Det är de vanligaste sätten som myndigheterna sparar el på.Men vissa har valt mer annorlunda vägar.


Fakta: Så mycket minskade, eller ökade, myndigheterna på elanvändningen

Siffror (avrundade) för elanvändningen i september (elanvändning i september 2018)

Arbetsförmedlingen: 349 MWh (435 MWh)

Brottsförebyggande rådet: 23 MWh (21 MWh)

Folkhälsomyndigheten: 205 MWh (199 MWh)

Försäkringskassan: 352 MWh (364 MWh)

Kronofogden: 83 MWh (107 MWh)

Migrationsverket: 597 MWh (674 MWh)

Skatteverket: 755 MWh (632 MWh)

Källa: Energimyndigheten

I början av september fick närmare 200 svenska myndigheter i uppdrag av den tidigare S-regeringen att snabba på sitt arbete med att minska sin energianvändning.

I oktober skulle myndigheterna återrapportera till Energimyndigheten vad de hade åstadkommit under september, och hur mycket el som de hade förbrukat. Av 198 myndigheter har 181 myndigheter återkommit.

Den totala inrapporterade elanvändningen under september var 37,9 gigawattimmar. Om man ser till elanvändningen per kvadratmeter för myndigheterna i stort minskade förbrukningen till 5,4 kilowattimmar (kWh), från 6,8 kWh i september 2018, som har använts som referensmånad.

Släcka lampan vanligast

De mest återkommande åtgärderna var kopplat till belysning, som att släcka lamporna efter sig eller att byta ut lamporna till energisnålare led-lampor och införa närvarostyrd belysning.

En annan vanlig åtgärd är att myndigheterna har eller avser att byta till mer energisnåla datorer, skrivare och annan elektronisk utrustning. Vissa myndigheter har även sänkt eller ska sänka inomhustemperaturen under och efter arbetstid då lokalerna inte används, som till exempel hos Jämställdhetsmyndigheten.

Svk sänker värmen

Energimyndigheten själv skriver att den fortfarande jobbar med att ta fram åtgärder för minskad energianvändning men har vidtagit vissa mindre åtgärder som att:

"Köra diskmaskiner på eco-program, släcka belysning som ej är nödvändig, sett över och gått igenom tidsstyrningen av kontorsarbetsplatser och närvarostyrningen av takbelysningen". Under september förbrukade myndigheten närmare 24 megawattimmar (1 000 kWh = 1 MWh), en minskning från drygt 26 MWh i september 2018.

Svenska kraftnät, som har minskat sin elanvändning under september till nästan 23 MWh från drygt 23 MWh samma månad 2018, skriver så här om vad de har gjort för att spara på elen under september.

"Sänker värmen i huset nattetid. Ändrat drifttider för pumparna på komfortkylan från att vara i drift året runt till sommardrift. Se över användning av belysning och elkomponenter."

"Använd kofta"

Vissa drar in på julmyset för att spara på elen, som Energimarknadsinspektionen (EI) och Arbetsdomstolen. Förutom de vanligaste elsparknepen får inte domstolens medarbetare några adventsljusstakar på rummen i år och rekommenderas även att använda kofta om det är kyligt.

På EI släcker man trivselbelysningen i fikarummen och kommer inte att sätta upp någon julbelysning, skriver myndigheten.

På Arbetsdomstolen förbrukade man nästan 1,46 MWh under september, jämfört med 1,57 MWh i september 2018. EI minskade sin förbrukning till 3,65 MWh från tidigare 5,8 MWh.

"Rensa mejlkorgen"

Vissa använder sig av lite mer ovanliga sparknep. Konsumentverket genomför en inventering över fyllnadsgraden i kylskåp och frysar i lokalerna för att se över vilka som kan stängas av och har skapat en förslagsbank där personal får lämna förslag på hur man kan spara på elen.

Länsstyrelsen i Jönköping uppmanar sina anställda till att rensa sin mejlkorg för att minska elanvändningen från dataservrar. Och Luftfartsverkets fasad har blivit mörkare, när ljusskylten med logotypen numera är släckt.

TT
/
/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

Det senaste året har inte inneburit några stora sänkningar av skatter för de svenska hushållen. Istället har man trängts av höga räntor, dyrare varor och faktiskt flera skattehöjningar. Américo Fernández är privatekonom på storbanken SEB och spår sänkningar av flera skatter i höst. – Sverige har starka finansiella muskler, säger han till Nyheter24.

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.

Polisen rapporterar om brand, Smedjebacken

"Polisen biträder räddningstjänsten vid en fullt utvecklad brand i Söderbärke.", skriver polisen på sin hemsida.

Tummar på kraven för att klara Natoinsatsen

P 7 i Skåne står inför en svensk pionjärinsats i Nato när uppåt 600 man ska skickas till Lettland. För att klara det kan det bli nödvändigt att under en period tumma på målet att utbilda fler värnpliktiga.