Pizzan lär bli dyrare nästa år.
Pizzan lär bli dyrare nästa år. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Stina Stjernkvist/TT

Så mycket dyrare kan din pizza bli nästa år: "Negativ spiral"

Inflationen lär, tillsammans med de skenande elpriserna, leda till rejäla prishöjningar på pizzeriorna runtom i landet. Stockholms handelskammare har räknat ut exakt hur mycket dyrare en genomsnittlig Vesuvio kan tänkas bli nästa år.


Med den högsta inflationen på flera decennier och elpriser som skjuter i höjden blir tillvaron inte bara dyrare för hushåll, utan även för restauranger.

Stockholms handelskammare har särskilt tittat på hur den rådande ekonomiska situationen påverkar en svensk pizzeria och dess priser.

– Allt har blivit dyrare för pizzerian, inte minst el till ugnen och ingredienserna, och det är utgifter som restaurangen inte kommer undan, säger Stefan Westerberg, chefsekonom på Stockholms handelskammare, i ett pressmeddelande.

Höjda pizzapriser kan leda till negativ spiral

De allt mer omfattande utgifterna kommer också att göra att pizzerior behöver höja priserna. Men hur mycket? 

Enligt Stockholms handelskammare skulle man behöva höja priset på en Vesuvio, som toppas med tomatsås, ost och skinka, från dagens snittpris på 120 kronor till 139 kronor för att inte behöva säga upp personal. Men detta kan i sin tur leda till negativa konsekvenser.

– När priserna går upp, i kombination med tunnare plånböcker hos kunderna, kommer företagens försäljning att minska. När pizzan blivit dyrare kommer färre kunder och då måste bagaren höja priset ytterligare för att kompensera för den minskade försäljningen. Det blir lätt en negativ spiral av prishöjningar som slutar i konkurs, säger Stefan Westerberg i pressmeddelandet.

/
/