Vilka är vinnarna och förlorarna i regeringens nya budget?
Vilka är vinnarna och förlorarna i regeringens nya budget? - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Pontus Lundahl/TT

Ekonomen: Här är vinnarna och förlorarna i regeringens budget

Regeringen har, med finansminister Elisabeth Svantesson i spetsen, presenterat sin nya budget. Men vilka är vinnarna och förlorarna, sett till de reformer som ska genomföras? Nyheter24 frågade Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet Bank.


Det var på tisdagsmorgonen som Ulf Kristerssons (M) regering presenterade sin nya budget, vilken innehöll reformer för 40,4 miljarder kronor under nästa år.

— Svensk ekonomi bedöms befinna sig i en lågkonjunktur nästa år. Vi går in i den här lågkonjunkturen med fortsatt hög arbetslöshet som förväntas försämras, sade finansminister Elisabeth Svantesson (M) vid en pressträff.

Här kan du läsa mer om regeringens nya budget.

Sparekonomen svarar: Vilka gynnas av nya budgeten?

Men vilka är egentligen vinnarna i den nya budgeten, och vilka kan anses vara de största förlorarna? Nyheter24 ställde frågan till sparekonomen Frida Bratt som är verksam vid Nordnet Bank. 

– Vinnare är arbetslösa, som får bibehållen högre maxnivå i a-kassan på 1200 kronor per dag, säger hon och lyfter ytterligare grupper som gynnas av budgeten:

– Barnfamiljer får förlängt tillfälligt tilläggsbidrag inom ramen för bostadsbidraget, vilket enligt regeringen beräknas uppgå till 700 kronor under nästa års första halva. Bilförare får sänkt skatt på bensin och diesel, även om den skattesänkningen inte blir så stor som många kanske hoppats på, och dessutom utökas milersättningen inom ramen för reseavdraget.

Frida Bratt. Foto: Pressbild/Nordnet Bank

Även äldre, vilka arbetar efter 65 års ålder, och villaägare kan ses som vinnare, enligt Frida Bratt, eftersom de får sänkt jobbskatteavdrag respektive ökad skattesubvention för solcellsinstallation.

– Förlorare är de som tänkt köpa elbil, som inte längre kommer att erhålla en miljöbilsbonus på 70 000 kronor.

Läs mer om regeringens beslut att slopa klimatbonusen för miljöbilar.

/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Två gripna för mordförsök i Bredäng

En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.