Den rörliga bolåneräntan spås landa på fem procent i början av 2023.
Den rörliga bolåneräntan spås landa på fem procent i början av 2023. - Foto: Jessica Gow/TT och Fredrik Sandberg/TT

Här är de som kan bli utan bolån när räntan skenar: "Tufft"

Den rörliga bolåneräntan spås landa på fem procent redan under början av nästa år. Hur påverkar det de som planerat att ge sig ut på bostadsmarknaden?
– Det kommer bli en omöjlig kalkyl för många, säger Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet Bank, till Nyheter24.


Många svenska bolånetagare har, under de senaste månaderna, fått vänja sig vid en dyrare tillvaro med stigande räntor – och än är det inte över. 

Enligt Swedbanks prognoser lär den rörliga bolåneräntan landa på fem procent redan i början av 2023.

"Det innebär en påtaglig uppgång sedan början av 2022 då samma ränta låg på cirka 1,5 procent. Det är den snabbaste uppgången i bolåneräntor sedan 1992", skriver Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank, i ett pressmeddelande.

Här kan du läsa mer om den dystra prognosen för bolåneräntan.

Sparekonomen: "Omöjlig kalkyl för många"

Men vad händer då med de som tänkt ge sig ut på bostadsmarknaden och planerat att ta lån framöver? Enligt Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet Bank, står många inför en tuff framtid.

Frida Bratt. Foto: Pressbild/Nordnet Bank

– Det blir svårast för den grupp som vill ta ett stort lån i förhållande till sin inkomst, alltså framför allt låginkomsttagare. Detta eftersom kalkylen blir snävare både på grund av stigande räntor, men också för att levnadsomkostnaderna ökar när priserna stiger. Det gör avtryck i bankernas så kallade Kvar att leva på-kalkyler, säger hon till Nyheter24.

– Det kommer att bli tufft, särskilt som vi i nuläget har kvar det skärpta amorteringskrav som också främst träffar den här gruppen. Det säger att den som har en skuld högre än 4,5 gånger den årliga inkomsten ska amortera tre procent av lånet årligen. Tillsammans med kraftigt stigande ränte- och levnadsomkostnader kommer det bli en omöjlig kalkyl för många.

Läs om vilka som är vinnarna respektive förlorarna i regeringens nya budget här.

/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.