Led-lampor gör stor skillnad för elkostnaden.
Led-lampor gör stor skillnad för elkostnaden. - Foto: Jessica Gow/TT och Gorm Kallestad/TT

Viktiga detaljen i ditt julpynt: "15 gånger lägre kostnad"

Lagom till första advent finns det pengar att spara på att byta ut glödlamporna i julbelysningen mot led.
– Kostnaden kan vara 15 gånger lägre, säger energirådgivaren Ted Lundberg.


Fakta: Så mycket sparar du i jul på att byta till led

Alla exempel är baserade på ett elpris på 3 kronor per kilowattimme. Elpriset kan dock variera och skilja sig åt i olika delar av landet.

Prisexemplet utgår från att julbelysningen är tänd dygnet runt, men du kan spara el på att inte ha den tänd hela tiden.

Adventsljusstake:

Om en ljusstake har sju lampor på 3 watt vardera så drar den totalt 21 watt. Om den är tänd dygnet runt hela december blir då kostnaden 47 kronor.

Om samma adventsljusstake i stället har led-lampor på 0,2 watt vardera så drar den totalt 1,4 watt. Då blir kostnaden för hela december i stället 3 kronor.

Adventsstjärna:

Om glödlampan i adventsstjärnan drar 15 watt så blir kostnaden för att ha den tänd dygnet runt under december 33 kronor.

Byt till en led-lampa på 4 watt och kostnaden för samma period blir 9 kronor.

Julgransbelysning:

Om en julgransbelysning har 16 glödlampor på 3 watt vardera så drar den totalt 48 watt. Om den är tänd dygnet runt under december så blir kostnaden 107 kronor.

Om du i stället har en julgransbelysning med 16 led-lampor på 0,2 watt vardera så drar den totalt 3,2 watt. Då blir kostnaden i stället 7 kronor för att ha den tänd dygnet runt i december.

I år tänker sannolikt ovanligt många svenskar ett extra varv innan de smyckar sina bostäder med adventsljusstakar, stjärnor och ljusslingor under advent.

I spåren av de höga elpriserna är det inte bara de stora energitjuvarna värme och vatten som vi ser över, utan även kostnader för belysning.

Så mycket mer drar glödlämpor jämfört med led

Och det finns pengar att spara på att byta ut glödlamporna mot led-lampor.

Exempelvis drar de små glödlamporna som traditionellt har använts i adventsljusstakar eller julgransbelysning 3 watt per lampa. De nya led-lamporna drar bara 0,2 watt vardera.

Om du har julgransbelysningen tänd hela december kan du få betala 7 kronor i stället för 107 kronor om du byter till en led-lampa och elpriset ligger på 3 kronor per kilowattimme.

Led-lampor blir betydligt billigare i jul

Hur högt elpriset blir i december vet vi ännu inte. Men vid ett elpris på 3 kronor per kilowattimme så blir skillnaden i kostnad 47 kronor jämfört med 3 kronor om du har en sjuarmad adventsljusstake tänd hela månaden.

För en julgransbelysning kan det handla om en ökad kostnad på 100 kronor: 7 kronor i stället för 107 kronor beroende på om du har led-lampor eller inte.

Ted Lundberg är energi- och klimatrådgivare och som till vardags jobbar med att ge kostnadsfri rådgivning till boende i Järfälla kommun. Han reagerar på de stora skillnaderna mellan glödlampor och led-lampor.

— Det är otroligt vad mycket det skiljer. Man får precis samma sak, till en femton gånger lägre kostnad, säger han.

Byter du ut lampan på 15 watt i adventsstjärnan mot en led-lampa på 4 watt så blir kostnaden för hela december 9 kronor i stället för 33 kronor.

Ted Lundberg, energi- och klimatrådgivare i Järfälla kommun.

Lång livstid på led-lampor

Ted Lundberg tycker att man ska passa på och byta ut lamporna i julbelysningen i år, inte bara för den egna plånbokens skull.

— Vi vill ju även minska energiförbrukningen för att undvika bortkoppling, stödja Ukraina och för att om alla sparar el så sänker vi elpriset.

Det innebär såklart även en extra kostnad att byta ut glödlampor till led. Men led-lampor håller ungefär fem gånger så länge som en glödlampa. Kostnaden sparas ofta in på något år, beroende på elpriset och på hur lång tid belysningen är tänd.

— Led-lamporna ska hålla jättelänge, kanske 5 000-10 000 timmar. Det står på paketet hur lång livslängd de ska ha, säger Lundberg.

Hur vet man om man har glödlampor?

Ett sätt att veta om du har glödlampor eller led-lampor hemma är att känna efter om lampan är varm.

— En glödlampa kan du inte skruva ur när den är tänd, då bränner du dig. Men det kan du göra med en led-lampa.

Det kan vara läge att sätta i en energisnålare led-lampa i adventsstjärnan i år, tipsar energirådgivaren.
TT
/
Jul
/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Vulkanen Raung i Indonesiens norra övärld spyr återigen aska mot skyn. På fredagen har en 400 meter hög rökpelare uppmätts av landets myndigheter.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

Det senaste året har inte inneburit några stora sänkningar av skatter för de svenska hushållen. Istället har man trängts av höga räntor, dyrare varor och faktiskt flera skattehöjningar. Américo Fernández är privatekonom på storbanken SEB och spår sänkningar av flera skatter i höst. – Sverige har starka finansiella muskler, säger han till Nyheter24.

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.

Polisen rapporterar om brand, Smedjebacken

"Polisen biträder räddningstjänsten vid en fullt utvecklad brand i Söderbärke.", skriver polisen på sin hemsida.