BNP växte i oktober enligt nya siffror från SCB. Arkivbild.
BNP växte i oktober enligt nya siffror från SCB. Arkivbild. - Foto: TT

SCB: Svensk BNP fortsatt uppåt

Sveriges BNP steg i oktober. Oväntat, enligt Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar, som trots det ser tydliga signaler på en lågkonjunktur.


Sverige bruttonationalprodukt (BNP) ökade med 0,7 procent i oktober jämfört med månaden före, enligt en preliminär BNP-indikator från Statistiska centralbyrån (SCB).

Aktiviteten i ekonomin var enligt SCB:s beräkningar 2 procent högre i oktober 2022 jämfört med okrober i fjol.

”Total aktivitet i ekonomin fortsatte att växa även om bilden i det underliggande materialet var mer blandad. Tunga branschgrupper i näringslivet som företagstjänster, fastighetsförvaltning och tillverkningsindustri växte medan hushållskonsumtionen fortsatte ner”, säger Mattias Kain Wyatt, nationalekonom på SCB, i en kommentar.

Länsförsäkringars chefsekonom Alexandra Stråberg skriver i en kommentar att ökningen var oväntad, men att det trots det finns tydliga signaler på att Sverige går in i en lågkonjunktur.

"Hushållens konsumtion var svag redan i september och reviderades ned ytterligare. Dagens nedgång visar på att nedgången tilltog något i oktober, det är röda siffror som en Black week knappast kommer att rucka på", skriver hon.

Hon konstaterar att statsfinanserna samtidigt ser fina ut, med ett ordentligt överskott.

"Krutet måste dock sparas tills inflationen lagt sig lite, men räkna med en expansiv budget under 2024".

TT
/
/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Börsen i Köpenhamn i lågor – spira kollapsar

Mötte knivman med stolpe – kan få medborgarskap

En besökande fransman försökte stoppa knivmannen som dödade flera personer i ett köpcentrum i Sydney i helgen. Nu kan han belönas med medborgarskap, föreslår Australiens premiärminister Anthony Albanese.

Svenska EU-politiker vägrar redovisa kvitton

Utöver en miljonlön får svenska EU-parlamentariker 700 000 kronor per år i "kontorsersättning". Men S, M, KD och SD vägrar redovisa hur pengarna har använts.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Stockholm

"En förare av en personbil har blivit påkörd av en lastbilschaufför på Essingeleden. Lastbilen avvek därefter från platsen.", skriver polisen på sin hemsida.

Börsen i Köpenhamn i lågor – spira kollapsar

Spiran på den historiska byggnaden Börsen i Köpenhamn har kollapsat i samband med den pågående branden. Kraftiga flammor ses slå ut från byggnadens tak.

Byggföretaget får ny vd

Byggföretaget JM får en ny vd och koncernchef. Nuvarande vd Johan Skoglund kommer att gå i pension till sommaren och efterträds av Mikael Åslund, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.