Det ekonomiska läget pressar ned bostadspriserna. Arkivbild.
Det ekonomiska läget pressar ned bostadspriserna. Arkivbild. - Foto: TT

Mäklare spår fortsatt dalande bopriser

Nära sex av tio fastighetsmäklare spår att bostadspriserna kommer att fortsätta sjunka under nästa år. Det visar en enkät från Länsförsäkringar fastighetsförmedling.


Fakta: Tips när räntorna stiger

Räntorna stiger och inflationen är fortsatt hög. Här är tre tips för att hantera läget:

Ta höjd för högre boendekostnader. Räkna på vad som händer med privatekonomin om räntan på sikt når 4–5 procent. Banken kan hjälpa till med beräkningarna.

Välj rörlig eller bunden ränta med omsorg. För att minska risken för högre ränteuppgång än väntat och öka förutsägbarheten för hushållsekonomin kan det vara läge att binda räntan.

Ansök om jämkning. Ränteavdraget gör det möjligt för bolåntagare att göra skatteavdrag för en del av räntekostnaderna. Genom jämkning hos Skatteverket kan mindre skatt betalas per månad i stället för att avdraget deklareras året efter.

Källa: Länsförsäkringar fastighetsförmedling

"Det osäkra omvärldsläget kommer att fortsätta påverka konjunkturen och hushållens ekonomi framöver", säger bolagets vd Marcus Svanberg i ett pressmeddelande.

"Många bostäder säljs runt utgångspriset och kraftiga budgivningar är mycket ovanligt. Tidigast under våren nästa år tror vi på en riktig återhämtning på bostadsmarknaden."

Bopanelen – där drygt 400 av 749 tillfrågade mäklare svarat i den senaste undersökningen – visar att 55 procent av mäklarna tror att bostadspriserna kommer att fortsätta ned under 2023.

Bland mäklarna i storstadsregionerna är pessimismen störst i Skåne. Där anar 66 procent en fortsatt nedgång.

Totalt tror bara var tionde mäklare på stigande priser, medan var tredje ser oförändrade priser.

"Den som ska sälja sin bostad bör ha i åtanke att den kanske inte är värd lika mycket som för något halvår sedan och att det kan krävas flera visningar innan bostaden säljs. Antalet bostäder till salu är högre än på flera år, vilket fortsätter att pressa priserna", säger Marcus Svanberg.

TT
/
/