Så här mycket tjänar man på chefsstolen för Svenska rymdaktiebolaget (SSC).
Så här mycket tjänar man på chefsstolen för Svenska rymdaktiebolaget (SSC). - Foto: Paul Whitfield/TT/Fredrik Persson/TT/Fredrik Sandberg/TT

Svenska rymdaktiebolagets vd Stefan Gardefjord – kosmisk hög månadslön

Upp i det blå! Sveriges enda rymdbas finner du högt upp i landet. Vad tjänar man däremot på att axla chefsrollen för Svenska rymdaktiebolaget? Det har Nyheter24 tagit reda på.


Stefan Gardefjord, 64, har en lång karriär som chef inom it-konsultbranschen. Han har bland annat axlat rollen som vd för Logica innan han 2012 rekryterades till Svenska rymdaktiebolaget, SSC.

SSC är en globalt verksam koncern med drygt 600 anställda i elva länder, varav hälften i Sverige. Svenska rymdaktiebolaget, SSC, ansvarar för driften av Sveriges enda rymdbas, Esrange Space Center. Rymdbasen är beläget cirka 40 kilometer öster om Kiruna.

Rymdbasen erbjuder bland annat avancerade rymdtjänster på den globala rymdmarknaden samt bedriver teknikutveckling. Bolaget bildades 1972 och är helägt av svenska staten.

Så hög är Rymd-vd:n Stefan Gardefjords lön

Att vara statlig rymd-vd ger verkligen ett rejält klirr i kassan. Enligt Skatteverkets uppgifter som Nyheter24 tagit del av hade Stefan Gardefjord för taxeringsåret 2021 en inkomst på 4 739 423 kronor. Det ger honom en månadslön på 394 951 kronor.

Stefan Gardefjord hade även ett överskott av kapital på 2 437 087 kronor. Känns ett arbete inom rymdsektorn lockande? Eller letar du efter ett jobb med fötterna på jorden – än halvvägs upp i rymden? Spana då in den här artikeln om yrkena med bäst löneutveckling!

/