Den höga inflationen, som urholkar löner och pensioner, har tvingat fler argentinare att söka sig till soppkök för att få mat. Arkivbild.
Den höga inflationen, som urholkar löner och pensioner, har tvingat fler argentinare att söka sig till soppkök för att få mat. Arkivbild. - Foto: TT

Argentinas inflation nära 95 procent

Argentinas inflation nådde nästan 95 procent förra året. Det är den högsta inflationen i landet på över 30 år.Man står framför hyllorna och analyserar priser som om man stod och valde smycken, säger den 66-årige pensionären Julian Rattano till AFP.


Argentinas centralbank höjde i mitten av september styrräntan till 75 procent. Men inflationen har fortsatt att skena.

I december lyfte konsumentpriserna i landet med 94,8 procent jämfört med samma månad ett år tidigare, enligt det nationella statistikinstitutet Indec.

Inflationen på nästan 95 procent kan jämföras med en inflation på 50,9 procent 2021. Bara jämfört med november var konsumentprislyftet i december 5,1 procent, vilket är en något högre prisökningstakt per månad än under de tre föregående månaderna.

Argentina har brottats med ekonomiska kriser i många år och har haft tvåsiffrig inflation de senaste tolv åren. Inflationen för 2022 är dock den högsta sedan 1991, då inflationen summerades till hela 171 procent.

Påverkar valet

Den ekonomiska krisen och hur inflationen utvecklas under den närmaste tiden väntas få stor inverkan på landets presidentval i oktober.

Ekonomer i Argentina tror att inflationen kommer att gå över 100 procent de närmaste månaderna. För 2023 spås den landa på 98 procent, långt över den nuvarande regeringens målsättning på 60 procent, rapporterar Bloomberg.

För de flesta argentinare har det samtidigt blivit en allt deppigare upplevelse att gå till mataffären. Under förra året ökade priset på basvaror varje månad, eller till och med varje vecka.

Priset på en liter mjölk ökade med 320 procent under 2022, matlagningsolja blev 456 procent dyrare och priset på ett kilo socker steg 490 procent.

Kläder och skor blev 120 procent dyrare och priserna för hotellvistelser och restaurangbesök steg 109 procent, enligt den argentinska konsultfirman Abeceb.

"Fantasier eller rykten"

Av landets 47 miljoner invånare beräknades förra året 36,5 procent leva i fattigdom, inklusive 2,6 miljoner människor som lever i extrem fattigdom.

Flera faktorer ligger bakom den höga inflationen i landet, bland annat ihållande budgetunderskott, konstant devalvering och nu också externa faktorer som kriget i Ukraina som påverkar energi- och spannmålspriser globalt.

Resultatet, enligt ekonomen Ricardo Aronskind:

— Systematiska höjningar av priser, avgifter, löner, hyror... men byggt på förväntningar som inte alltid är stabila, utan ibland bygger på inbillning eller rykten om framtida inflation, säger han till AFP.

I ett försök att bromsa inflationen gjorde president Alberto Fernández vänster-mittenregering i december en överenskommelse med livsmedels- och hygienproduktsföretag om att frysa priserna på 2 000 produkter fram till i mars. Dessutom kom de överens om att begränsa prishöjningarna på 30 000 produkter till max 4 procent i månaden.

TT
/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

1 timme sedan
Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

1 timme sedan
Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.