Elon Musk kan förlora miljarder i rättegången som inleds i dag.
Elon Musk kan förlora miljarder i rättegången som inleds i dag. - Foto: Carina Johansen/Hannibal Hanschke/TT

Elon Musk inför rätta – riskerar miljardböter för tweet

Gjorde Teslas grundare Elon Musk fel när han twittrade om att köpa ut företaget från börsen? I dag inleds rättegången i San Francisco, Kalifornien, där Musk riskerar att få betala ut ett miljardbelopp i skadestånd.


Kontroversernas man är åter igen i ropet. Elon Musk ska nu försvara sig i domstolssammanhang när rättegången inleds i Kalifornien. Bakgrunden är en historia fyra år bak i tiden, lång innan Musk köpte Twitter. Det var då han twittrade om att köpa ut Tesla från New York-börsen. "Funderar på att ta ut Tesla för 42 dollar (per aktie). Kapital säkrat", skrev Musk.

Beskedet fick inte helt oväntat att aktien att rusa men den rasade sedan lika snabbt. En rad investerare har nu valt att ta Musk till federal domstol då man anser att miljardären är ansvarig för den ekonomiska förlust som de drabbades av.

Elon Musks historiska megaförlust – så mycket pengar har han förlorat

Elon Musk ifrågasätter rättegången 

Själva rättegången har också omgärdats av ifrågasättanden från Elon Musk själv som velat få den flyttad från Kalifornien till Texas då han ansett att juryn inte ska vara objektiv. Detta av anledning att köpet av Twitter förra hösten möttes av stor kritik i delstaten.

Musk har redan betalat böter för sitt twittertilltag i en separat rättsprocess till den amerikanska finansinspektionen SEC och meddelade då att han klev av sin ordförandepost för Tesla. Nu skriver bland annat nyhetsbyrån Bloomberg att rättegången i Kalifornien kan innebära mångmiljardböter för Musk enligt Adam Pritchard, juridikprofessor vide University of Michigan.

— Elon gillar en rejäl fight. Han har massor av pengar och uppenbarligen villig att ta en ordentlig risk, säger Pritchard till Bloomberg.

Fått chocksänka priserna

Rättegången kommer vid en högst oläglig tidpunkt för Teslas grundare. Företagets aktie har rasat på New York-börsen, nyligen meddelade företaget dessutom att man sänker priset kraftigt på sina modeller samtidigt som konkurrensen på elbilsmarknaden hårdnar alltmer.

För Elon Musk har det i sin tur inneburit att hans personliga förmögenhet också har rasat från toppnivån på 340 miljarder dollar i november 2021 och nyligen fastställdes att han är den första personen i historien som förlorat mer än 200 miljarder dollar. Han kan heller inte längre titulera sig världens rikaste person.

TT
/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Assa Abloy ökar vinsten

Många trafikolyckor under morgonen: "Ishalka"

En rad olyckor har inträffat i Västra Götaland under onsdagsmorgonen, efter att svår halka ställt till det i trafiken.

Så tjänar du pengar på att ladda bilen

Pausa laddningen av elbilen – och tjäna en tusenlapp. Flera aktörer på elmarknaden har gått ihop för att få elbilsägarna att bidra till ett stabilare elnät.

Högre vinst för Evolution

Evolution, utvecklare av nätkasinon, gjorde en rörelsevinst på 311 miljoner euro för första kvartalet, en ökning med nästan 15 procent jämfört med samma period i fjol.

Lägre priser pressar SSAB:s vinst

Stålkoncernen SSAB vinst faller tydligt. Under första kvartalet landade rörelsevinsten på 3 157 miljoner kronor, ner från 4 733 miljoner kronor samma period i fjol.

Uppgång väntas på börsen

Stockholmsbörsen väntas fortsätta upp när handeln inleds klockan nio, indikerar förhandeln på bland annat IG Markets.