Marknaden för skogsmark står stabil trots orostider, enligt Ludvig & Co fastighetsförmedling. Arkivbild.
Marknaden för skogsmark står stabil trots orostider, enligt Ludvig & Co fastighetsförmedling. Arkivbild. - Foto: TT

Priset på skogsmark steg under 2022

Trots oroliga tider stiger de svenska skogspriserna. De ligger på historiskt höga nivåer, enligt en årsrapport från Ludvig & Co fastighetsförmedling.


Fakta: Skogspriser 2022

Så här mycket kostade en skogskubikmeter i snitt förra året (förändring i parentes):

Norra Sverige, 385 kronor (6,8 procent)

Mellersta Sverige, 560 kronor (-4,3 procent)

Södra Sverige, 911 kronor (3,3 procent)

Sverige som helhet, 587 (1,4 procent)

Källa: Skogsprisrapporten helår 2022

Priserna för skogsmark har under 2022 stigit med 1,4 procent till 587 kronor per skogskubikmeter eller 2,4 procent till 84 000 kronor per hektar, enligt LRF-delägda Ludvig & Cos sammanställning av sina försäljningar.

"Flera stora aktörer med starka monetära resurser såsom exempelvis skogsbolag och andra investerare har haft ett fortsatt stort intresse i att köpa skogsfastigheter. Det är en bidragande orsak till prisstabiliteten vi sett under året och liksom tidigare konjunkturnedgångar har priset på skogsmark visat sig fluktuera mindre än andra tillgångar", säger affärsområdeschefen Peter Calderon i ett pressmeddelande.

Stiger mest i norr

Mest har priserna stigit i norra Sverige, där realprisökningen i genomsnitt var 6,8 procent per kubikmeter. I mellersta Sverige har priset på skog däremot minskat med 4,3 procent. I landets södra delar är prisuppgången 3,3 procent.

Under förra årets sista kvartal märktes en viss avmattning på marknaden. Försäljning tog längre tid och budgivningar drog inte iväg lika mycket.

"Det är fullt naturligt. Fast det finns mycket kapital i marknaden och efterfrågan fortsatt är stor ska ändå varje köp finansieras. Rådande marknadsläge skapar delvis en viss osäkerhet hos många. Men framförallt har det högre ränteläget bidragit till en avkylande effekt på priset på skogsfastigheter", säger Markus Helin på Ludvig & Co.

Stor efterfrågan

Bolaget spår att avmattningen fortsätter framöver – bland annat på grund av räntenivåerna – men att skogen kommer att stå emot en försämrad konjunktur bättre än andra tillgångar.

Skogen beskrivs av Ludvig & Co som en trygg och långsiktig investering i svåra tider med en fortsatt stor efterfrågan.

TT
/
COS
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

2 timmar sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.