Julhandeln blev inte vad handlarna hoppats på. Arkivbild.
Julhandeln blev inte vad handlarna hoppats på. Arkivbild. - Foto: TT

Julen blev inte vad handeln hoppades på

Publicerades: 27 Jan, 08:21, Uppdaterades: 27 Jan, 11:24

Detaljhandelns försäljning minskade rejält i december, trots förhoppningar om att julklappsköpen skulle bli räddningen.Vi har mött lågkonjunkturen, säger Sofia Larsen, vd för Svensk Handel.


Fakta: Detaljhandelns försäljning i december

Detaljhandeln försäljningsvolym minskade i december med 8 procent i kalenderkorrigerade tal, jämfört med december 2021.

Jämfört med november 2022 minskade försäljningen i december med 1,8 procent.

Källa: Statistiska centralbyrån

Försäljningen föll med 8 procent i kalenderkorrigerade tal under december, jämfört med samma period året innan, enligt färska siffror från Statistiska centralbyrån.

— Tyvärr är vi inte förvånade, säger Sofia Larsen.

Hon konstaterar att december 2022 inte blev vad handlarna hade behövt. Svenskarna snålade, och det gör att handeln nu får det allt kämpigare.

Värre innan det blir bättre

— Det här sätter bilden, och det kommer att bli värre innan det blir bättre.

Julen, och försäljningen under december, är en av de viktigaste perioderna för handeln. Men i fjol blev det inte den knuff uppåt som julhandeln brukar vara. Reaperioden efter jul blev också längre, eftersom försäljningen inte blev så hög.

— Handeln säljer färre varor till lägre marginaler, samtidigt som kostnaderna ökar. Det är en kompott av omständigheter som pressar från olika håll.

Hon konstaterar att handeln är den bransch som märker av lågkonjunkturer först. För butikernas del är den redan här, medan andra branscher fortfarande väntar på att den ska komma.

— Vi har mött lågkonjunkturen.

Det oroar henne, för handeln är en av näringslivets största arbetsgivare. Runt 600 000 personer runtom landet arbetar inom handeln, påpekar hon.

— Vi har kunnat se att varslen redan har ökat.

Därför tycker Sofia Larsen att det krävs åtgärder från staten sida, och det snabbt. Hon efterlyser konkurrensneutrala stöd, som gör att handelns försäljning kan hållas uppe.

Vissa branscher har det tuffare än andra. Enligt SCB minskade sällanköpshandeln med 10,5 procent. Dagligvaruhandeln klarade sig bättre, där var nedgången 5 procent.

Bred nedgång

Fast Sofia Larsen förklarar att nedgången är bred, även om vissa drabbas hårdare än andra. Svenskarna håller helt enkelt hårdare i sina plånböcker, och det slår rakt över, konstaterar hon.

Frågan är hur det kommer att bli med konkurser inom handeln framöver.

— Vi tror på vår bransch. Handlare är ett tufft släkte. Men vi ser nu att annars livskraftiga företag inte klarar sig, säger Sofia Larsen.

TT
/
/
Jul
Senaste nytt

Slutspurt i EU:s migrationsmara

25-årig man anhållen – misstänks ha kört ihjäl elvaårig pojke på cykel

Den 25-årige man som under onsdagskvällen greps efter att en elvaårig pojke på cykel blivit påkörd har anhållits. Pojken fördes till sjukhus med helikopter men hans liv gick inte att rädda.

Många elsparkcyklar olagliga på allmän väg

Bara en tredjedel av de populäraste elsparkcyklarna som går att köpa hos flera butikskedjor får enligt lag köras på allmän väg, rapporterar P3 Nyheter.

Man körda av vägen och dog – flydde från polisen

En man har dött efter att ha kört av vägen med bil i Köpings kommun.

Skolor kritiseras för dålig koll på betygen

Rektorer har inte tillräcklig koll på att eleverna får rättvisa och rättssäkra betyg. Flertalet skolor som Skolinspektionen granskat får kritik, enligt en rapport från Skolinspektionen.

Fakta: Det tunga vapenstödet till Ukraina

Sverige har skickat militärt stöd till Ukraina för cirka 17 miljarder kronor. Här är de tyngsta bidragen.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.