Metall tonar ner LO:s mer hårdföra retorik. Arkivbild.
Metall tonar ner LO:s mer hårdföra retorik. Arkivbild. - Foto: TT

Aktieutdelningar inget rött skynke för Metall

Storbolagen höjer aktieutdelningarna med runt tio procent i snitt, visar boksluten så här långt. Det är inget som får Metallfacket att gå i taket, trots LO:s hotfulla tonläge mitt i lönerörelsen.Vi är inte superupprörda, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson.


Fakta: Fackens lönekrav

LO har enats (med undantag för Transport som vill ha mer) om lönekrav på 4,4 procent på ett år (från och med april när de nya avtalen ska gälla), med en särskild satsning på de lägst avlönade som bör få mer i procentuella påslag.

Inflationen, enligt måttet KPI, låg i december på 12,3 procent, enligt SCB.

Löneökningstakten låg i oktober på 2,9 procent på årsbasis, enligt Medlingsinstitutet.

Industrifacken är mitt uppe i förhandlingarna med sina motparter om kommande löneavtal. Lönekraven är i dessa inflationstider långt ifrån vad som täcker de generella prisökningarna. LO har enats om att hålla igen, att inte kräva kompensation för den tioprocentiga inflationen, men bara om alla andra gör detsamma, och då med udden riktad mot direktörer och kapitalägare.

När snart hälften av börsens jättar, med tiotusentals anställda, redovisat sina förslag till ägarna, visar det sig att utdelningarna kommer att höjas med i storleksordningen tio procent, klart högre än fackens lönekrav.

Två tankar i huvudet

LO-ledningen, med ordförande Susanna Gideonsson i spetsen, har varit ganska hotfull i sin retorik. Om inte kapitalisterna håller igen, då ökar konfliktrisken i lönerörelsen som väntas gå in i hett skede mot slutet av mars, har det hetat.

Men just höjda aktieutdelningar är inget som IF Metall tar särskilt stor notis kring.

— Man måste kunna ha flera tankar i huvudet samtidigt här, det är en sak att vi kritiserar vd:ar, styrelsers arvoden, och löneökningar. Där tycker vi att de måste gå före och visa gott omdöme och hålla tillbaka. När det kommer till utdelningar är det en annan fråga. Utdelningar kommer ju faktiskt också våra pensionsfonder till godo, säger Marie Nilsson.

Marie Nilsson, ordförande IF Metall. Arkivbild.

— Sen visar ju också det här att det finns goda kassor i bolagen. Och det är väl bra, det visar att det finns utrymme för våra löneökningskrav. Vi är inte superupprörda över utdelningarna, det är en del av systemet som går till investeringar i samhället, fortsätter hon.

Som elstöd

Kapitalägarna resonerar ungefär lika.

Banken SEB är ett av storföretagen som höjer aktieutdelningen, med 12,5 procent. Men som andel av vinsten ligger den stilla, påpekar vd Johan Torgeby.

Finanschefen Masih Yazdi fyller i:

— Vi har 260 000 direktägare i vår bank, småsparare. Sedan har vi miljoner som äger SEB-aktier via någon fond. Nu får de en extra peng i ett läge där de har det ganska svårt. Man behöver extra pengar, säger han och fortsätter:

— Vi har ett elstöd som kommer. Och här kommer ett visst stöd från SEB, utifrån att man har tagit en risk med sitt ägande.

Inte tondöv

Så här sade mäktiga Wallenbergsfärens talesperson, i form av Investors vd Johan Forssell till TT, när förslaget om att höja utdelningen med tio procent lades fram nyligen:

— Man ska inte blanda ihop lönerörelsen med utdelningar i företag. Hur företag distribuerar sitt kapital ska baseras på balansräkningen och vilka finansiella resurser bolaget har. Man ska också komma ihåg att utdelningarna fyller en väldigt viktig funktion i samhället, sade han.

Utdelningar till ägarna är som sagt en sak, ersättningar till topparna en annan, enligt IF Metalls ordförande. Om det skulle visa sig att direktörerna, höga tjänstemän får höga lönepåslag, bonusar och liknande:

— Det är en annan fråga. Här får man inte vara tondöv, säger Marie Nilsson.

TT
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

IS uppges ha dödat syriska soldater

Sverige återlämnar kranier till Finland

Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

igår 22:08
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.