Musks advokat Alex Spiro under slutpläderingen på fredagen.
Musks advokat Alex Spiro under slutpläderingen på fredagen. - Foto: TT

Jury friar Musk efter Tesla-tweet

Teslas vd Elon Musk är inte ansvarig för förluster som investerare gjort i samband med att han twittrade om att köpa ut företaget från börsen. Det har en jury i San Francisco kommit fram till efter en uppmärksammad rättegång.


Musk har anklagats för att ha agerat vilseledande och marknadspåverkande när han 2018 twittrade att han övervägde köpa ut elbilstillverkaren från börsen. Han sade sig också ha säkrat finansiering.

Utspelet skickade in Tesla-aktien i turbulens och handelsstopp. Någon avnotering från börsen blev det aldrig.

En rad investerare valde efter händelsen att ta Musk till federal domstol, med argumentet att miljardären agerat vilseledande och att han därmed är ansvarig för ekonomiska förluster som de drabbades av.

Elon Musk publicerade inlägg som var falska, med hänsynslös nonchalans av sanningen, argumenterade advokaten Nicholas Porritt, företrädare för flera investerare, i sin slutplädering.

"Inte på skoj"

Musks advokat Alex Spiro anförde i stället, framgångsrikt, att Musk i en hastig formulering kan ha uttryckt sig felaktigt om att han säkrat finansiering, men att han inte hade för avsikt att lura någon.

Musk har själv vittnat om möjliga finansiärer i Saudiarabien som hade kunnat gå in med de nödvändiga pengarna, samt att priset på 420 dollar per aktie, som angavs i ett av Twitterinläggen, inte var ett skämt eller taget ur luften.

— 420 (dollar) valdes inte på skoj. Det valdes för att det motsvarade en premium på 20 procent på den aktuella aktiekursen, sade Elon Musk under rättegången.

Riskerade miljardbelopp

Talet 420 är känt i cannabissammanhang, syftande på den 20 april som är en slags inofficiell högtidsdag för drogliberaler. Det brukar därmed skojas friskt på nätet om talet, och eftersom Musk är en flitig Twitterskämtare har många sett börstweeten 2018 som en drogreferens.

Juryn, bestående av nio medlemmar, tog sitt beslut efter mindre än två timmars överläggning och efter en tre veckor lång rättegång.

Musk slipper därmed att tvingas betala miljardbelopp i skadestånd.

TT
/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

2 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.