Klirr i kassan – dessa är räntechockens vinnare
Dessa kan förvänta sig mer pengar i fickan... - Foto: Stina Stjernkvist/TT & Pexels

Klirr i kassan – dessa är räntechockens vinnare

Trots den pågående inflations- och räntechocken så går det riktigt bra för våra storbanker. Nu avslöjas vilka som kan förvänta sig att få mer pengar i fickan.


Fakta: Utdelningar för 93 miljarder på väg

De nordiska storbankerna går ovanligt bra i det högre ränteläget i inflationschockens spår. Särskilt mycket ökar de intäkterna på att marginalerna på kundinsättningar ökar när räntorna lyfter. Vinsterna lyfter överlag och utdelningarna till ägarna hänger med uppåt.

SEB höjer utdelningen med drygt 12 procent till 6:75 kronor per aktie. Totalt ger det ägarna 14,7 miljarder kronor.

Swedbank delar ut 9:75 kronor per aktie, mot 11:25 kronor per aktie året före (men då räknas en extra utdelning på 2 kronor per aktie in). Totalt får Swedbanks ägare dela på 11 miljarder i år.

Handelsbankens bokslut väntas onsdag den 8 februari. Då räknar analytiker i snitt med en utdelning på 8:36 kronor per aktie, vilket totalt skulle bli 16,6 miljarder kronor.

Nordea, med huvudkontor i Helsingfors, höjer utdelningen med 16 procent till 0:80 euro per aktie. Omräknat i kronor innebär det att bankens 585 000 ägare får dela på 33 miljarder.

Köpenhamnsbaserade Danske Bank ställde i år in utdelningen, då resultatet tyngdes av stora USA-böter.

Norska DNB Bank ska redovisa bokslut torsdag den 9 februari. Inför det räknar analytiker i snitt med en utdelning på 10:93 norska kronor per aktie. Omräknat i svenska kronor skulle det bli 17,6 miljarder kronor.

Summa summarum innebär detta att de nordiska storbankerna totalt väntas skifta ut 93 miljarder kronor till sina ägare i år. Nästan hälften – 42 miljarder – kommer från de tre bankerna med huvudkontor i Stockholm: Handelsbanken, SEB och Swedbank.

Det går riktigt bra för våra storbanker under den pågående inflations- och räntechocken. Aktieägarna kan se fram emot ett rejält mångmiljardregn i vår.

— Det är en tydlig trend. Det är väldigt bra bankrapporter vi ser, säger Andreas Håkansson, bankanalytiker på Danske Bank.

Största skrällen hittills är Swedbank, som slog förväntningarna rejält. Men SEB såg också starkt ut och avslutade 2022 bättre än vad de flesta räknat med på de flesta rader i bankens bokslut.

Tror på fortsatt god lönsamhet

Handelsbankens rapport dröjer till veckan som kommer, men finländska Nordea – den fjärde storbanken på den svenska marknaden – kom i torsdags med en rapportrökare som gav ett kurslyft för aktien.

— Bankerna har bra intäkter, kontroll på kostnaderna och väldigt, väldigt god kreditkvalitet. Det är precis det man vill se från ett banksystem, säger Andreas Håkansson.

Han tror att lönsamheten kommer vara fortsatt god de närmaste åren.

— Även om räntorna skulle sänkas lite grann 2024–2025 kan jag inte tänka mig att vi går tillbaka till noll i styrränta – vilket var ett tydligt policymisstag (från Riksbankens sida). Ligger du kvar på en ränta på över 2 procent ger det strukturellt bättre lönsamhet för bankerna. För det kostar bankerna väldigt mycket pengar att ha nollränta, säger han.

Tror inte på en våg av...

Han delar bilden av att en del högt belånade svenskar kan få det tufft i det högre ränteläget, men tror inte det slutar med någon våg av kreditförluster.

— Hushållen kommer dra åt svångremmen genom att konsumera mindre, men jag har väldigt svårt att de inte kommer att betala ränta på sina bolån.

En rad faktorer talar emot detta, enligt Andreas Håkansson.

— Skulder i Sverige skrivs inte av på samma sätt som i andra länder. Och det är svårt att hitta alternativa boenden, då vi inte har en fungerande hyresmarknad i Sverige, tillägger han.

Att bankerna går bra samtidigt som reallöner faller och räntorna stiger för svenska hushåll ser Håkansson som en naturlig konsekvens av den penningpolitik Riksbanken för.

— Bankerna kan ju inte avstå från att höja räntan mot sina kunder, för då funkar ju inte Riksbankens räntevapen. De vill ju få upp boräntorna för att kyla av marknaden, så att konsumtionen minskar. Det är målet med alltihop, säger han.

Bankskatt och amorteringskrav

Och skulle det finnas skäl att stödja hushållen tycker Håkansson ett slopat amorteringskrav – ett vallöfte som lagts åt sidan sedan det ratats av både Finansinspektionen och Riksbanken – ser ut som ett bra verktyg.

— Tar man bort det kravet ger man ett väldigt väl riktat stöd till de svagaste hushållen, säger han.

— Jag förstår absolut inte diskussionerna runt detta. Det är ju mer inflationsdrivande att betala ut elstöd på det sätt som det blir nu, tillägger han.

Hushållen skulle också kunna få hjälp i form av lägre avgifter och räntor på sina räkningar från banken om den så kallade riskskatten på kreditinstitut ta bort, enligt Andreas Håkansson.

Riskskatten, även kallad bankskatt, beräknas ha dragit in 5 miljarder 2022 och ska framöver ligga på 6 miljarder per år.

— Det drabbar kunderna. Bankskatten betalas med högre räntor och avgifter. Den borde försvinna, men jag tror inte den kommer att försvinna, säger han.

TT
/
/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.