Färre köper mejeriprodukter. Arkivbild.
Färre köper mejeriprodukter. Arkivbild. - Foto: TT

Arla höjde priserna på mejerivaror – har ökat omsättningen med 23 procent

Högre priser på mat har gjort att färre köper mejeriprodukter, något som Arla uppmärksammar i sitt resultat för 2022. Efterfrågan i den så kallade europeiska mejerikategorin minskade med 5 procent jämfört med 2021.


Dyrare mat och råvarupriser gjorde dock att Arla ökade omsättningen förra året. Omsättningen på koncernnivå ökade med 23,2 procent till 13,8 miljarder euro jämfört med 11,2 miljarder euro under 2021.

"2022 dominerades av inflation och osäkerhet för både våra ägare och företaget. Trots denna utmanande miljö levererade vi goda resultat", säger Arlas styrelseordförande Jan Toft Nørgaard i ett pressmeddelande.

För den svenska delen av Arla ökade omsättningen 2022 med 11,4 procent till 1,6 miljarder euro jämfört med 1,4 miljarder euro 2021.

"Under andra hälften av 2022 reagerade både hushåll och företag allt kraftigare på den stigande inflationen. Försäljningsvolymerna gick ner och Arlas försäljning av produkter under strategiska varumärken minskade med totalt 3,9 procent under året", säger Arla Sveriges vd Kai Gyllström i pressmeddelandet.

TT
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

1 timme sedan
"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

1 timme sedan
Att gå i pension tidigt betyder minde pengar i plånboken varje månad. Men vet du hur mycket pengar du förlorar på att sluta jobba innan riktåldern?