Försäkringskassan vill ha ett tak på elstödet. Arkivbild.
Försäkringskassan vill ha ett tak på elstödet. Arkivbild. - Foto: TT

Försäkringskassan vill se tak på elförbrukning – kan minska risken för fel

Tusentals elkunder med en ovanligt stor förbrukning kan ha fått elstöd felaktigt. Därför vill Försäkringskassan nu införa ett tak inför nästa utbetalning till hushållen. Vi tycker att det behövs, säger Fredrik Falk, verksamhetschef på myndigheten.


Försäkringskassan vill se ett tak på elförbrukning inför det andra elstödet till hushållen. Det skriver myndigheten i ett remissvar.

Enligt förslaget ska hushållen max kunna få elstöd för en förbrukning på 12 500 kilowattimmar för november och december, vilket enligt Försäkringskassan motsvarar en årsförbrukning på runt 50 000 kilowattimmar.

Felaktigt stöd

— Vi tycker att det behövs ett tak för att minska risken för fel. Med ett tak så kan vi potentiellt förhindra felaktiga utbetalningar där det exempelvis skulle kunna vara näringsidkare i stället för konsumenter, säger Fredrik Falk, verksamhetschef på Försäkringskassan.

Myndigheten misstänker alltså att elkonsumenter som också bedriver företag, felaktigt kan ha fått pengar i den första utbetalningen.

I remissvaret skriver myndigheten att "ett fåtal stödberättigade har förbrukningar som är så höga att de sannolikt i vart fall delvis avser annat än konsumentändamål".

Sparar 60 miljoner

Totalt har enligt Försäkringskassan 7 222 elkunder fått stöd för en förbrukning på över 50 000 kilowattimmar per år i den första utbetalningen.

Av dem har runt 1 000 förbrukat över 100 000 kilowattimmar.

— Det är vad vi har kunnat se utifrån initial inrapporterad förbrukning. Sedan vad det rör sig om för hushåll, eller om det är rimligt eller inte, får nog andra uttala sig om. Men det finns de som har ett elavtal för konsumentändamål men som också driver näringsverksamhet, säger Fredrik Falk.

Enligt Energimyndigheten förbrukar en normalstor villa runt 20 000 kilowattimmar per år.

Ett tak skulle enligt Försäkringskassan innebära att 60 miljoner kronor mindre betalas ut.

TT
/
El