Credit Suisse kommer att låna pengar från Schweiz centralbank. Arkivbild.
Credit Suisse kommer att låna pengar från Schweiz centralbank. Arkivbild. - Foto: Ennio Leanza/AP/TT

Krisande Credit Suisse får stöd av Schweiz centralbank

Den schweiziska krisande storbanken Credit Suisse kommer att låna upp till 50 miljarder schweizerfranc, motsvarande 560 miljarder kronor, av landets centralbank.


Credit Suisses vd: "Avgörande steg"

Credit Suisse, som drabbats av en rad skandaler de senaste åren, såg aktiekursen rasa under onsdagen. Efter en bottennotering på mer än 30 procent minus avslutades onsdagshandeln på Zürichbörsen på minus 24 för storbanken.

"Detta är ett avgörande steg för att stärka Credit Suisse när vi fortsätter vår strategiska omdaning", säger bankens vd Ulrich Körner i ett uttalande.

Credit Suisse lever upp till kraven 

Turbulensen kommer bara några dagar efter en serie dramatiska så kallade bankrusningar i USA, där tre nischbanker gått omkull sedan en våg av kunder plockat ut sina insättningar och tömt banken.

Under onsdagskvällen uppgav den schweiziska centralbanken och landets finansinspektionsmyndighet Finma att problemen för nischbankerna i USA inte riskerar att "smitta av sig" på den schweiziska finansiella marknaden.

Och enligt Finma lever Credit Suisse upp till kapital- och likviditetskraven för särskilt viktiga banker vilket innebär att den schweiziska centralbanken kommer att garantera likviditeten om det krävs.

Enligt Bloomberg är Credit Suisse en av världens 30 viktigaste banker, som är så viktiga för det globala finansiella systemet att banken behöver hålla sig med mer kapital än andra banker, och dessutom följa hårdare regler.

Tappat förtroende för Credit Suisse

Förtroendet för den anrika banken – nummer två i Schweiz – har körts i botten sedan den efter påtryckningar från USA:s finansinspektion SEC nyligen ställt in publiceringen av en årsredovisning och i tisdags sagt att det fanns "betydande svagheter" i den finansiella rapporteringen från banken för de två gångna åren.

Det är inte bara kunder och investerare på börsen som nu vänder ryggen till. Den största ägaren, Saudi National Bank, har samtidigt med en tydlig smäll stängt dörren till mer kapitaltillskott.

Sent på onsdagskvällen intervjuades Tysklands finansminister Christian Lindner i tysk tv om möjligheten att krisen i Credit Suisse kan komma att påverka den tyska ekonomin, som är den största i Europa. Han försäkrade att den tyska banksektorn är stabil, och att den tyska regeringen är i konstant och intensiv dialog med de som är involverade. Han förklarade att tyska regler och den tyska centralbanken Bundesbank säkrar finansiell stabilitet. "Så vi kan säga mycket klart att att det tyska kreditsystemet – privata banker, sparbanker och kooperativa institutioner – är stabila, och att vi fortsätter att säkerställa att detta" sade han.

Under dagen kommer Europeiska centralbanken, ECB, ge sin bild av krisen, då ECB-chefen Christine Lagarde ger besked om räntan.

TT
/
USA
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.