Axfoods styrelseordförande Mia Brunell Livfors och vd Klas Balkow.
Axfoods styrelseordförande Mia Brunell Livfors och vd Klas Balkow. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Matjättens vd om stora bonusen: "Förstår att bonus sticker i ögonen"

Matjättarnas chefer får hård kritik för stora bonusar i tider av hög inflation. Axfoods vd Klas Balkow får nära maxtaket i bonus för 2022. Men det finns inga planer på att ändra riktlinjerna – trots att Balkow själv förstår att bonusen "sticker i ögonen".


Fakta: Balkows bonus

Enligt Axfoods pressavdelning styrs den rörliga ersättningen till 40 procent av resultatet, till 40 procent av omsättningstillväxten och till 20 procent av de personliga målen.

Under 2022 hade Balkow en fast lön på 8,4 miljoner kronor, en höjning med drygt en halv miljon sedan året före. Bonusen landade på nästan 4,7 miljoner kronor, nära taket för hur hög hans bonus får vara, vilket är 60 procent av grundlönen.

Dessutom landar hans aktierelaterade mer långsiktiga bonus på 6,7 miljoner kronor för 2022, enligt hur den har kostnadsförts i årsredovisningen. Inklusive pension blev det sammanlagt över 23 miljoner kronor för 2022, drygt 1,5 miljoner kronor mer än 2021.

Källa: Axfood

— Det är marknadsmässiga löner vi sätter. Dessutom är det så att Axfood har gått väldigt bra, och Klas har gjort ett väldigt bra jobb, säger styrelsens ordförande Mia Brunell Livfors till TT vid bolagsstämman på Münchenbryggeriet i Stockholm.

Stämman följer på ett år av rekordhög inflation, och i ett närmare perspektiv på ett par dagars högljudd kritik mot att matjättarnas chefer plockar ut stora bonusar – enligt vissa till följd av höjda matpriser. En del av bonusarna styrs nämligen av intäkterna, vilka kan öka i takt med inflationen utan att försäljningen i antal varor följer med.

Klas Balkow: "Ett mycket starkt år bakom oss"

I början av onsdagens stämma förklarade Axfoods vd Klas Balkow hur fjolårets turbulenta omvärld skapat stora problem i livsmedelskedjorna – och hur koncernen växte i skuggan av det.

— Jag måste börja med att ödmjukt konstatera att vi har ytterligare ett mycket starkt år bakom oss, sade han till de runt 250 aktieägare som tagit plats i salen.

Koncernen har tagit marknadsandelar och ökat sin nettoomsättning med nästan 27 procent. Att bonusen enbart beror på att matpriserna har höjts är ett missförstånd, enligt styrelsens ordförande Mia Brunell Livfors.

— Omsättningsmålen sätts i relation till marknaden, säger hon.

— Vi har visat att vi har växt dubbelt så snabbt som marknaden, säger Klas Balkow.

Elisabeth Svantesson: "Provocerande"

Det är många som har reagerat på den höga bonusen, inte minst finansminister Elisabeth Svantesson (M), som efter ett möte med de tre matjättarna kallade deras bonusar för "provocerande".

I tider där löntagare förmås att hålla igen och inte kompenseras för inflationen blir Klas Balkows bonus nästan så hög som den kan bli – 4,7 miljoner kronor, nära 60 procent av grundlönen. Den totala ersättningen är 1,5 miljoner kronor högre än för 2021.

Men utöver en enskild aktieägares reservation för att styrelsen skulle få högre löner, att det "inte är lägligt" i dessa tider, nämndes inte ett ord på stämman om bonusen.

Klas Balkow: "Förstår att det sticker i ögonen"

Däremot sade Klas Balkow flera gånger att han förstår att många hushåll har det tufft.

— Jag förstår att det sticker i ögonen, jag har respekt för det. Därför är det viktigt att vi gör det vi kan för att erbjuda konsumenterna så bra priser som möjligt. Samtidigt är det så, som Mia (Brunell Livfors) säger, att den är marknadsmässigt satt.

TT: Hade ni kunnat stoppa bonusen med tanke på hur vardagen ser ut för många?

— Det hjälper inte. Jag förstår att man kan ha synpunkter på det men över tid måste man ha marknadsmässiga ersättningar, och vill man ha de bästa får man betala, svarar Mia Brunell Livfors.

TT
/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rysk guvernör: Drönare dödade två

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

2 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

3 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.