Människor som påskhandlade på Nordby shoppingcenter i Strömstad i fjol. Arkivbild.
Människor som påskhandlade på Nordby shoppingcenter i Strömstad i fjol. Arkivbild. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Enormt lyft för gränshandeln efter coronan

Publicerades: 27 Mar, 15:32

Sedan Norge öppnade gränsen mot Sverige efter coronapandemin har svenska butiker invaderats av norska prisjägare, rapporterar tidningen Dagligvarunytt.


Gränsen öppnades i februari i fjol efter att ha varit stängd sedan vårvintern 2020 – en stängning som gav stora konsekvenser för gränshandeln i och runt Strömstad.

Nu syns öppningen i siffrorna för Grensemats tre butiker, Nordby Supermarket, Maximat Nordby och Maximat Svinesund. Förra årets nettoomsättning för dem blev totalt 2091,4 miljoner kronor. Motsvarande resultat för 2021 var 608,1 miljoner kronor.

— Det är otroligt roligt att norska kunderna fick chansen att komma tillbaka. Och glöm inte att försäljningen är på bara tio och en halv månad, säger Grensemats driftschef Göran Lundgren till Dagligvarunytt.

Hösten 2022 var den främsta hittills i Grensemats historia, men 2023 har inletts ännu starkare. Februari var den bästa månaden någonsin för de nämnda butikerna, enligt Lundgren.

Inflationen förklarar delvis förra månadens rekordförsäljning. Men enligt Lundgren är den främsta anledningen kundtrycket i alla tre butikerna. 96-97 procent av kunderna kommer från Norge.

TT
/
Senaste nytt

Viaplay rasar – men svensk strömning växer

Krisen avvärjd: Jordgubbar till midsommar

Den senaste tidens värme har gjort att jordgubbarna ser ut att mogna i tid. Det ska gå att få svenska jordgubbar på bordet till midsommar i hela landet, enligt Bärfrämjandet.

Efter åtalet – Trump möter vänligt sinnad publik

USA:s tidigare president Donald Trump gör sina första officiella framträdanden sedan han åtalats i ett omfattande federalt mål – och han väljer att göra dem hos några av sina trognaste republikanska anhängare i delstaten Georgia och i North Carolina.

Barnens öde lyfter hela landet

1 timme sedan
Vi hittade barnen: mirakel, mirakel, mirakel! Orden speglar stämningen i Colombia och tillhör general Pedro Sánchez som ledde sökinsatsen efter de fyra försvunna barnen i Amazonas regnskog.

Skottlossning vid Farsta centrum – två personer skottskadade

1 timme sedan
Två personer har skjutits i närheten av Farsta centrum i södra Stockholm, enligt polisen.

Kvinna häktad för mord i Limhamn

1 timme sedan
En kvinna som misstänks för mord på sin make i Limhamn i Malmö i onsdags har nu häktats, rapporterar Sydsvenskan.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.