Betalningsutredningens särskilde utredare, landshövding Anna Kinberg Batra presenterar utredningens betänkande som överlämnats till finansdepartementet.
Betalningsutredningens särskilde utredare, landshövding Anna Kinberg Batra presenterar utredningens betänkande som överlämnats till finansdepartementet. - Foto: Jessica Gow/TT

Utredare: Inför statligt bank-id

Staten måste ta större ansvar för att garantera säkra betalningar. Därför bör en statlig e-legitimation införas, enligt utredaren Anna Kinberg Batra.Det är en brist för Sverige att vi inte har e-legitimation på den högsta säkerhetsnivån, säger hon till TT.


Kinberg Batra fick 2020 regeringsuppdraget att utreda statens roll på betalningsmarknaden. Nu har betänkandet överlämnats till finansdepartementet.

Staten måste spela en större roll inom området och bör införa en statlig e-legitimation. Utredningen bedömer däremot inte att behovet är tillräckligt stort för Riksbanken att ge ut digitala centralbankspengar, e-kronor, och att det återstår frågor om stabilitet.

— Vi har högt förtroende för våra digitala betalningar, en krona är värd en krona, och vi har insättningsgaranti om det händer banken något liksom att bankerna står under tillsyn och rigorösa regelverk.

Riksbanken: angeläget med e-krona

Vice riksbankschef Aino Bunge framhåller å andra sidan att arbetet med e-krona är mer angeläget än vad utredningen ger uttryck för.

"Arbetet med digitala centralbankspengar har accelererat kraftigt de senaste åren, som exempel pågår nu ett intensivt arbete hos ECB kring en eventuell digital euro. Vi själva har nyligen avslutat ett projekt där vi tittat på om digitala centralbankspengar kan förbättra gränsöverskridande betalningar som ofta är både dyra och krångliga", säger hon i ett uttalande.

En miljon saknar full digital tillgång

Kinberg Batra understryker att för många människor står utanför det digitala betalsystemet och att fler måste få tillgång till det.

— Privata banker äger centrala delar i systemet och staten måste kliva fram mer, säger Kinberg Batra.

I dagsläget är 99 av 100 kronor som cirkulerar i samhället digitala. Men omkring en miljon vuxna i Sverige saknar full tillgång till detta då de inte har mobil- eller internetbank.

Kinberg Batra konstaterar att Sverige fortfarande behöver kontanter, i synnerhet med beredskapen i åtanke. Utredningen föreslår till exempel en skyldighet för apotek att ta emot kontanter för receptbelagda läkemedel och motsvarande lagstiftning för andra livsnödvändiga varor.

TT
/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.

Nato överens om luftvärn till Ukraina

Natoländerna har kommit överens om att ge fler luftvärnssystem till Ukraina. Det meddelar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, efter ett virtuellt möte med medlemsstaternas försvarsministrar och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Singelolycka på Agnesfridsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Umeå: Polisen rapporterar om stöld

"Polisen har hanterat två butiksstölder under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Italien lägger ned åtal mot hjälporganisationer

Efter en långdragen utredning lägger en italiensk domstol ned anklagelserna mot hjälporganisationerna Läkare utan gränser, Rädda Barnen och den tyska icke-statliga organisationen Jugend Rettet.