Nyheter24 ekonomibloggaren Mathilda Vernersson berättar hur du får ihop din ekonomi i påsk.
Nyheter24 ekonomibloggaren Mathilda Vernersson berättar hur du får ihop din ekonomi i påsk. - Foto: Privat/Lise Åserud/NTB

4 enkla knep för en ekonomisk påsk – så maxar du firandet

Inför helgen spenderar många pengar på mat och dryck. Högtiden kan sätta press på ekonomin och det kan vara svårt att hålla kostnaderna nere. Här delar Nyheter24:s ekonomibloggare Mathilda Vernersson med sig av sina bästa spartips inför storhelgen.


Många människor väljer att fira påsken genom att köpa stora mängder påskmat, godis och presenter. Flera tar även tillfället i akt och firar in den annalkande våren lite extra, när den efterlängtade säsongen för sol och varmare temperaturer gör sig till känna. 

För många innebär påsken således en hel del firanden med bland annat större sammankomster och olika nöjen.

Men trots ljusare dagar till mötes kan ens privatekonomi under rådande inflation göra att plånboken känns tunnare än vanligt.

– Högtider som jul och påsk kan vara en utmaning för dem som har ansträngd ekonomi och en riktig fest för matvaruhandeln. Jag tycker dock inte att det behöver vara nödvändigt att ställa in påsken och flytta fram firandet om man känner att det är viktigt med påskmaten just på påskafton, säger ekonomibloggaren Mathilda Vernersson till Nyheter24.

Påskfirandet behöver inte vara extravagant

Påsken är tillsammans med midsommarhelgen och jul matvaruhandelns gyllene dagar. Men det finns flera kreativa sätt för en hållbar budget i påsk och så att du kan fira högtiden på ett mer prisvärt sätt.

– En möjlig strategi för att spara pengar under påsken kan vara att välja billigare alternativ för mat och dryck, hoppa över alkoholen till exempel samt att begränsa antalet gäster och aktiviteter. Att välja att fira påsk på ett mer intimt sätt kan också skapa minnesvärda ögonblick utan att det behöver kosta mycket pengar.

Mathilda Vernersson berättar vidare att hon försöker uppmuntra gemene man till att tänka mer smart kring firanden oavsett högtid. Hon betonar däremot att frågan "vad är viktigast för dig?" är det man bör utgå ifrån.  

– Säg att alla familjemedlemmar kan välja ut en rätt som är viktig till påskbordet så man får med sin favorit. Hoppa över allt annat som är ren tradition som ingen äter. Det behöver inte vara så stort och extravagant. 

Här kan du läsa alla Mathilda Vernerssons blogginlägg om handfasta tips för en bättre privatekonomi

Då ska du inte överskrida din budget

För ett bra påskfirande tillika god privatekonomi berättar Mathilda Vernersson att det är smart att börja med en budget att utgå från. Då kan man bland annat bestämma hur mycket man kan lägga på varje påskägg och hur mycket påskmaten maximalt får kosta.

– Det är verkligen viktigt att hålla koll på sina utgifter så att man inte råkar överskrida sin budget. Det är inte värt att offra sin ekonomi för en extra chokladkanin eller lyxiga fjädrar i påskriset. Så håll dig till din budget och se till att få ut mest möjliga av din påskhelg!

Här kan du läsa mer om hur du kan spara 2 000 kronor i månaden – med enkla knepet

Lista: 4 enkla tips för en ekonomisk påsk 

  1. Butikerna pumpar alltid ut erbjudanden på mat kring högtider. Stirra dig inte blind på det dyraste märket av det du brukar köpa. Var flexibel och leta efter bra erbjudanden. Ytterligare ett tips är att man handlar efter påsk, då brukar butikerna sänka priserna. Sedan handlar det bara om att förvara godiset på rätt sätt så det håller sig färskt till nästa påsk eller annan högtid.
  2. Kolla in din stads kalender. Många gånger är schemat fullspäckat av kostnadsfria aktiviteter eller nöjen för en liten avgift.
  3. Skapa eget påskpynt och gör det till en familjeaktivitet. Återanvänd gamla fjädrar och annat pynt från förra året. Det behövs inte alltid nya fjädrar till årets färger i riset!
  4. Om du vill satsa på en större fest för familj och vänner kan du överväga att ha ett knytkalas. Det är ett prisvärt alternativ, där maten räcker till alla utan att du behöver spendera en förmögenhet. Alla ansvarar för sin egen rätt medan dina gäster tar med sig resten av maten.
/