Studenten Annifrid Huhtala delar med sig av de bästa tipsen för att du som student ska lyckas med matinköpen när priserna är höga
Studenten Annifrid Huhtala delar med sig av de bästa tipsen för att du som student ska lyckas med matinköpen när priserna är höga - Foto: Privat & Fredrik Sandberg /TT

Är du student? Här är 3 vassa knep för att hålla nere matkostnaderna

Är du student och vill spara pengar men har svårt att göra det när matpriserna stiger? Då bör du lyssna på studenten Annifrid Huhtalas spartips. Till Nyheter24 delar hon med sig av sina bästa tips för att handla maten billigare när priserna är höga.


Det senaste året har inflationen slagit hårt mot våra plånböcker. När matpriserna skenat har fler fått omvärdera sina inköp och för studenter kan just höga matpriser vara ett hårt slag. 

Delar spartips på Tiktok till tusentals följare

När coronapandemin slog till mot samhället och den ryska invasionen av Ukraina följde upp det så kom också en hög inflation som ett brev på posten. För många studenter blev det då viktigt att se över vanorna för att kunna köpa den mat man ville. 

Annifrid Huhtala, 26, är juriststuderande från Uppsala som via sitt Tiktok-konto @enkel.privatekonomi delar med sig av spartips till tusentals följare.

– Som student vill jag känna att saker kan hända spontant och att jag då har ett ekonomiskt utrymme för att hantera det, därför delar jag med mig av mina spartips. Det ska vara roligt och enkelt att prata pengar, berättar hon till Nyheter24.

Student? Så kan du spara pengar under decenniets fattigaste månad: "Tusenlappar"

Det finns enkla tips och trix för att handla maten billigare, menar Annifrid Huhtala. Foto: Privat

3 tips när du handlar – när matpriserna är höga

För Nyheter24 delar hon med sig av tre viktiga tips som hon anser är avgörande för att lyckas med matinköpen när priserna är höga. Framför allt om du är student och har en lägre inkomst och samtidigt vill ge dig själv möjlighet att kunna lägga undan någon slant varje månad.

Singel? Så får du ihop ekonomin – och sparar uppemot 15 000 kronor

  • Storhandla

– Gör inte misstaget att småhandla som är typiskt för många studenter. Då kan du planera en veckomeny på liknande ingredienser men göra helt olika rätter. Titta på erbjudande från olika butiker och vilka varor som är i säsong.

  • Köp kort datum

– Var inte rädd för att köpa varor med kortare datum, de är oftast nedsatta. Väldigt mycket går att frysa in, från kött till grädde.

  • Använd matappar

– Flera appar säljer enskilda måltider eller matkassar billigare för att att på så vis rädda eventuellt matsvinn. Jag tittar alltid på detta som alternativ när jag till exempel planerar att köpa hämtmat. En app jag använder är "To good to go".

Dyraste husen i Sverige – se villan som sålts för 400 miljoner

/
Mat
/