Vild strejk kan stoppa pendeltrafiken – med start i natt
En vild strejk riskerar att stoppa pendeltågen i Stockholm på måndagen. Företaget MTR varnar de anställda om att de riskerar skadestånd och i vissa fall även uppsägning om de strejkar.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Lokförare inom pendeltågstrafiken i Stockholm planerar att gå ut i en vild strejk under tre dagar med start klockan 03 natten till måndagen. Beslutet fattades på fredagskvällen under ett möte med över 150 lokförare, enligt den sajt som organiserar strejken.
Orsaken till lokförarnas missnöje är att tågvärdarna har avvecklats, vilket innebär ensamarbete för förarna.
Fackförbundet Seko, som organiserar merparten av lokförarna, tar dock avstånd från planerna på en vild strejk.
MTR kontaktar de anställda
Enligt MTR har inga namngivna personer gått ut med att de är ledare för den vilda strejken. Företaget kontaktar nu de lokförare som är schemalagda under de tre aktuella dagarna direkt.
TT: I de kontakter som tagits så här långt, har ni fått en uppfattning om hur många som faktiskt planerar att gå ut i en vild strejk?
— Nej, vi har ingen sådan uppfattning just nu, säger Niklas Ekström, kommunikationsansvarig på MTR.
I ett mejl till de anställda under lördagen skriver MTR:s vd Joakim Sundh, enligt strejksajten, att de riskerar att få betala skadestånd om de deltar i en vild strejk utan att ha förankrat strejken hos sitt fackförbund.
Sundh skriver även att om en anställd blir borta från jobbet en längre tid kan det betraktas som arbetsvägran, vilket är skäl för uppsägning.
Niklas Ekström, kommunikationsansvarig på MTR, bekräftar att det har gått ut ett mejl från företagets vd.
— För att söka kontakt och kunna svara på frågor och finnas där för medarbetarna, som dels hamnat i kläm och kanske inte känner att de vill delta, men också för att kunna vara en källa till information i den här svåra frågan, säger Niklas Ekström.
Försöker planera
TT: Vad vill du säga till dem som fungerar att gå ut i en vild strejk?
— Vi utgår från att alla våra medarbetare hedrar rådande avtal. Vi vill så klart tillsammans med dem se till att alla pendeltågsresenärer kan ta sig fram i regionen och att vi är med och bidrar till att fylla det viktiga uppdraget.
MTR försöker under söndagen få en överblick kring om strejken blir av, och i så fall i vilken omfattning. Detta för att skapa trafiklösningar för resenärerna.
— Det är en stor skillnad om du måste ställa in saker operativt, då kan du behöva ställa in tre tåg på rad. Om du har en framförhållning kan du planera så att du kanske behöver ställa in vartannat tåg i stället, vilket skapar mindre frustration för resenärerna som ska resa, säger Niklas Ekström.
Under söndagen lade arrangörerna av strejken ut en bild på de flygblad som de planerar att använda sig av.
Frågan om tågvärdar i pendeltågstrafiken i Stockholm har varit omdiskuterad under flera år. 2021 fattades det beslut om att tågvärdarna skulle bytas ut mot kameror.