Det ser ut att bli ett EU-förbud mot att förstöra osålda kläder. Arkivbild
Det ser ut att bli ett EU-förbud mot att förstöra osålda kläder. Arkivbild - Foto: Luca Bruno AP/TT

EU-förbud mot att förstöra osålda kläder

EU-ländernas regeringar har gjort upp om ett förbud mot att förstöra osålda kläder, rapporterar Financial Times.Sveriges regering försökte in i det sista stoppa förslaget men fick till slut vika ned sig, enligt tidningen.


Fakta: Småföretag undantagna

Det destruktionsförbud som EU-länderna nu har gjort upp om omfattar inte bara kläder utan även så kallade accessoarer, som handskar, skärp och väskor.

En del regeringar har velat se samma typ av förbud mot att förstöra osålda exemplar av skor, elektronik och bilar. Men i nuläget har dessa varugrupper undantagits.

Småföretag ska enligt förslaget undantas från regelverket, medan företag med upp till 249 anställda och en omsättning under 50 miljoner euro får en förlängd period för att anpassa sin verksamhet till de nya reglerna.

Förbudet syftar till att begränsa det stora svinnet från textilindustrin, som beräknas stå för en femtedel av utsläppen i EU, enligt ett utkast till beslut som Financial Times har tagit del av.

Tidningen noterar specifikt att Sverige, där klädjätten H&M har sitt huvudkontor, tidigare i veckan försökte hejda lagförslaget utan framgång.

De pådrivande länderna bakom förbudet var Frankrike och Tyskland, med stöd från Nederländerna.

Lagförslaget är en skärpning jämfört med EU-kommissionens förslag från i mars, då det talades om skärpta redovisningsregler på textilindustrin när det gäller hur mycket osålda kläder som förstörs.

Enligt tidningen slänger EU-medborgarna nästan sex miljoner ton kläder och accessoarer per år.

För att lagförslaget ska börja gälla måste det skrivas på av ansvariga ministrar, vilket kan ske redan om drygt en vecka. Sedan måste det även få grönt ljus av EU-parlamentet.

TT
/
/
EU
/
/