En kontorsstol från Ikea kan skapa problem med datorskärmen.
En kontorsstol från Ikea kan skapa problem med datorskärmen. - Foto: Pressbild/Ikea & Janerik Henriksson/TT

Populära Ikea-stolen kan stänga av din dator: "Kan inte förstå..."

Har din skärm på datorn plötsligt börjat lagga? Då kan problemet sitta någon helt annanstans än i elektroniken – nämligen i kontorsstolen.


Den tyske programmeraren Felix Häckner hade haft problem med sin datorskärm, som då och då plötsligt svartnade i några sekunder. 

Efter att ha undersökt allt med datorn och alla sladdar och uttag noga, insåg han att problemet bara kunde kopplas till hans kontorsstol, Ikea-stolen Markus.

Så fort Häckner bytt ut stolen, var problemen som bortblåsta, vilket Vice var först att skriva om. 

Ikeas inlägg hyllas av tusentals kunder: Förstår du grejen?

"Kolla om din Ikea-stol och skärm är kompatibla"

Felix Häckner skrev om problemet i internetforumet Mastodon, och då visade det sig att flera andra hade upplevt samma sak. 

"Gott folk, glöm inte att kolla att din Ikea-stol är kompatibel med din skärm. Jag skojar inte."

"Jag har också det här problemet"

"Jag kan inte förstå att den här tråden finns. Jag har samma problem och jag har också en Ikea-stol... Vi har bytt skärmar, kablar, allt.", kommenterade en man Häckners inlägg.

När Häckner undersökte saken vidare, visade det sig att Ikeas kontorsstol Markus var omskriven även i ett det tyska forumet Computerbase.

Vad är det då som spökar? Enligt flera personer i de två forumen skapar stolens säte och fjädring så mycket statiskt elektricitet, att skärmen ibland stängs av. 

Ikeas svar om kontorsstolen Markus

Nyheter24 hörde av sig till Ikea Sverige för att se vad de hade att säga om problemet. 

Enligt Louise Ridell Ehinger, presskontakt Ikea, går det inte att säga att det är stolen som orsakat problemen med datorskärmarna.

"Statisk elektricitet är svår att härleda eftersom det finns många olika faktorer att ta hänsyn till som skapas av olyckliga kombinationer av till exempel väder, temperatur, golvbeläggning, material i kläder och i det här fallet även stolen. Alla dessa olika delar gör det svårt att fastställa orsaken till förekomsten av statisk elektricitet hos en viss kund.", skriver hon i ett mejl. 

Louise Ridell Ehinger tilläger även att stolen är helt säker att använda, och uppfyller kraven på alla marknader där den säljs.

Här kan du läsa fler artiklar om Ikea.

Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

EU vill satsa miljarder på försvaret

Våldtog 13-åring – döms till 14 års fängelse

En 40-årig man döms till 14 års fängelse för våldtäkt mot barn, mordförsök samt olaga frihetsberövande, rapporterar lokala medier.

Visitationszoner försenas en månad

Regeringen skjuter upp visitationszonerna en månad till den 25 april. Detta efter att Lagrådet kritiserat den snabba hanteringen.

Folkkongressen: Kina satsar mer på försvaret

Kina ökar sin försvarsbudget med 7,2 procent, meddelas på den stora årliga folkkongressen som inleds i huvudstaden Peking på tisdagen.

Kortare arbetsvecka testas i Köpenhamn

1 timme sedan
Nu får kommunanställda i Köpenhamn möjlighet att prova att jobba fyradagarsvecka på 14 utvalda arbetsplatser.

Pourmokhtari vägrar sitta i regering med SD

1 timme sedan
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) utesluter att sitta i en regering med Sverigedemokraterna efter nästa val. Då är inte jag en del av den.