Svenska Essity äger flera välkända varumärken.
Svenska Essity äger flera välkända varumärken. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Svenska blöjtillverkaren svartlistad i Ukraina – lämnar Ryssland

Essity säljer verksamheten i Ryssland, skriver företrädare för företaget. Beskedet kommer efter att blöjtillverkaren svartlistats för sin verksamhet i landet.


Libero, Tork och Libresse är tre av flera välkända varumärken som ligger under svenska Essity som nu har svartlistats i ett projekt som leds av Kiev School of Economics och volontärer. Projektet listar företag som bedriver handel i Ryssland. I bedömningarna sker samarbete med flera departement i den ukrainska regeringen.

Essity har fabriker i Lilla Edet, Mölnlycke och Falkenberg, men även tre fabriker i Ryssland.

Förra våren gick Essity ut med information om att de inom två veckor skulle lämna Ryssland, men så blev det inte. Istället ökade de sin försäljning i Ryssland med 800 miljoner, enligt årsredovisningen.

I ett pressmeddelande på lördagsförmiddagen skriver bolaget att man avyttrar sin verksamhet i Ryssland. Essity har tecknat avtal med en köpare och transaktionen har godkänts av ryska myndigheter, skriver företaget.

"Transaktionen förväntas avslutas vid erhållen slutlikvid under andra kvartalet 2023".

TT har tidigare rapporterat att den amerikanska livsmedelsjätten Mondelez, som bland annat äger Philadelphia och Marabou, finns med på ukrainska myndigheters svarta lista. Sedan dess har flera organisationer och företag bojkottat produkterna.

TT
/
/
Relaterat
Senaste nytt

USA: Senatorn Dianne Feinstein död

Amerikansk inflation bromsar in

Inflationen i USA enligt det så kallade PCE-måttet – det som USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) föredrar att använda när de beslutar om styrräntan – steg med 0,1 procent i augusti jämfört med föregående månad. Det är den lägsta siffran sedan slutet av 2020 och ses som ett tecken att räntehöjningarna av amerikanska Federal Reserve nu har fått ytterligare effekt.

Då får du ALDRIG handla på Systembolaget – regeln många missar

De allra flesta, för att inte säga alla, vet att man måste vara 20 år för att få handla på Systembolaget. Men hade du koll på att det finns ytterligare två regler att följa för att få köpa vin, sprit och öl?

Norsk polis: Foxtrot-nätverket i sex regioner

Den norska rikskriminalpolisen Kripos säger att man registrerat "aktiviteter från personer anslutna till nätverket Foxtrot" i sex polisdistrikt i landet, rapporterar NRK.

Henrik Alsterdal om kaoset i TV4:s Efter fem – hände i direktsändning: “Kissnödiga”

1 timme sedan
För Nyheter24 berättar Efter fem-profilen Henrik Alsterdal om ett visst inslag i TV4-programmet, som är extra minnesvärt. Han och kollegan Tilde de Paula Eby testade på en viss aktivitet i studion, något som blev minst sagt kaosartat.

Tysk mångmiljardorder till NKT

1 timme sedan
Kraftkabelföretaget NKT med tillverkning på Verkö i Karlskrona har tagit hem en order värd motsvarande cirka 40 miljarder svenska kronor. Det handlar om fem land- och havsbaserade kraftkabelprojekt i Tyskland, som förväntas tas i drift mellan 2029 och 2034. Projekten, som drivs av företaget 50Hertz, är ett led i den tyska övergången till förnybar energi.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.