Köpa eller sälja bostad – så påverkas du av räntehöjningen: "Förlust"
Så påverkas du av räntehöjningen om du funderar på att sälja eller köpa en bostad. - Foto: Länsförsäkringar/Pressbild & Anders Wiklund/TT

Går du i köp- eller säljtankar? Så slår den nya räntesmällen mot dig

Räntehöjningen har en stor påverkan på bostadsmarknaden och för den som går i sälj- eller köptankar kan följande förväntas enligt, privatekonomen Stefan Westerberg på Länsförsäkringar.


Under torsdagsmorgonen stod det klart att Riksbanken nu höjer styrräntan med 25 punkter, vilket innebär en höjning på 0,25 procent. Höjning i dag bidrar till att hushållen runt om i Sverige nu tvingas ta höjd för kraftigt ökade kostnader under hösten.

Bostadsmarknaden har stått still under en längre tid och med den ytterligare räntehöjningen kommer det bli ännu dyrare att sälja och köpa lägenheter, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, till Nyheter24.

Kostnaden för att bo ökar

Stefan Westerberg menar att ett högre ränteläge betyder att kostnaden för att bo ökar. Då bör priserna gå ner på bostadsmarknaden. 

Men efterfrågan på bostäder har minskat under senaste tiden eftersom det är dyrare att köpa. Samtidigt vill färre sälja eftersom man inte vill gå med förlust. Därför har bostadspriserna inte gått ner lika mycket som man trodde att de skulle göra efter tidigare räntehöjningar.

Köpare och säljare går med förlust

– Om man till exempel gått in med en 15 procents kontantinsats då finns det en risk att en stor del av denna kontantinsats är inlåst, det vill säga att man inte får tillbaka lika mycket när man väl ska sälja, säger Stefan Westerberg och fortsätter:

– Då har man inte lika mycket pengar att köpa en ny bostad för. 

Här är hushållen som förlorar mest på nya räntehöjningen: "Drabbas väldigt mycket"

/
/
/