Högsta domstolen har inte beviljat prövningstillstånd för fallet.
Högsta domstolen har inte beviljat prövningstillstånd för fallet. - Foto: Magnus Andersson/TT

HD prövar inte uteslutning av SD-medlem

Högsta domstolen kommer inte att ompröva Transportarbetarförbundet möjligheter till att utesluta en SD-politiker. Därmed står hovrättens bedömning fast: man kan vara aktiv sverigedemokrat och medlem i Transport samtidigt.


Hovrätten konstaterade i sin dom i december att Transportarbetarförbundet gjorde fel när de uteslöt Mats Fredlund på grund av att han var aktiv i Sverigedemokraterna i Kiruna.

Svea hovrätt ansåg att facket inte haft stöd i föreningsstadgarna för en uteslutning.

Facket överklagade domen till Högsta domstolen, men HD har nu meddelat att man inte beviljar något prövningstillstånd, skriver facktidningen Transportarbetaren.

I och med det slås hovrättens dom fast.

— Det är djupt beklagligt. Domen kränker våra medlemmars rätt att bestämma vem som ska få vara med i vårt förbund, säger Svenska Transportarbetareförbundets sekreterare Lars Mikaelsson till tidningen.

Det var i samband med valet 2018 som Fredlund valdes till ledamot för SD i Kirunas kommunfullmäktige. Transport uteslöt honom då eftersom man menade att det inte var "förenligt med förbundets stadgar som handlar om att verka för alla människors lika värde" att vara aktiv sverigedemokrat.

TT
/