Den före detta arbetsförmedlaren beslutade om utbetalningar på miljonbelopp till bland annat ett jobbcoachningsföretag han jobbat på tidigare. Arkivbild.
Den före detta arbetsförmedlaren beslutade om utbetalningar på miljonbelopp till bland annat ett jobbcoachningsföretag han jobbat på tidigare. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Arbetsförmedlare åtalas för mutbrott – fick 426 000 kronor insatt på kontot

En före detta arbetsförmedlare åtalas för att ha tagit emot mer än 400 000 kronor från ett jobbcoachningsbolag. Muta hävdar åklagare – sidojobb svarar arbetsförmedlaren.


Fackliga tidningen Arbetet var först med att rapportera om åtalet mot mannen, som hade ett heltidsjobb på Arbetsförmedlingen. Samtidigt tog han, enligt egen utsago, konsultuppdrag för ett privat jobbcoachningsföretag.

Han fick 426 000 kronor från företaget insatta på sitt privata konto. Pengarna betalades ut i samma veva mannen fattade flera beslut om utbetalningar till bolaget och andra bolag kopplade till det.

Pengarna gällde olika tjänster för arbetslösa. Totalt 1,1 miljoner kronor i statliga pengar gick till bolagen efter hans beslut. Mannen jobbade hos företaget innan han blev anställd på Arbetsförmedlingen.

Efter tips väcktes misstankar om att allt inte stod rätt till. Arbetsförmedlingen utredde internt och Skatteverket gjorde revision av bolaget. Det ledde till att avtalet med jobbcoachningsbolaget sades upp och arbetsförmedlaren avskedades.

Han åtalas nu för grovt tagande av muta och grovt tjänstefel. Företrädaren för företaget åtalas för grovt givande av muta. Båda förnekar brott.

Åklagaren vill även att företaget ska betala en företagsbot på fyra miljoner kronor.

TT
/
/