Hyresgästföreningen stämmer fyra fastighetsbolag i Skåne. Arkivbild.
Hyresgästföreningen stämmer fyra fastighetsbolag i Skåne. Arkivbild. - Foto: Helena Landstedt/TT

Fastighetsbolag stäms av Hyresgästföreningen – höjde hyran en andra gång

Fyra fastighetsbolag i Skåne höjde hyran en andra gång i år. Nu stäms de av Hyresgästföreningen. Orsaken: De har inte förhandlat.


I mitten av juni damp det ned en avisering hos de de drygt 12 000 berörda hyresgästerna. Höjningskravet låg på 1,75 procent, att betala från 1 juli, enligt Hyresgästföreningens förhandlingschef Carl-Johan Bergström.

— Några har valt att betala, andra inte, säger han.

I vissa fall har de hyresgäster som inte betalade fått en andra mer hotfull avisering om en ännu högre hyreshöjning om de inte betalade, enligt Carl-Johan Bergström.

Avisering räcker

Men det är oväsentligt för skadeståndstalan i sig.

— Redan aviseringen är ett brott mot förhandlingsskyldigheten, säger Carl-Johan Bergström.

De fyra aktuella fastighetsbolagen Heimstaden, Victoriahem, Willhem och Trianon höjde hyran vid årsskiftet med fem procent. I våras kom de under visst rabalder tillbaka med nya krav på ytterligare höjningar, något som bryter mot en mångårig praxis, att bara höja en gång per år.

Visst, Hyresgästföreningen har haft samtal med bolagen om att de ville höja en andra gång från halvårsskiftet, enligt Carl-Johan Bergström.

— Men inga förhandlingar utifrån vad lagstiftningen anger, säger han.

Dåliga affärer

Skadeståndskravet uppgår till 5 000 kronor per lägenhet – pengar som om man vinner i ett första skede hamnar hos Hyresgästföreningen.

— Men på något vis ska pengarna tillbaka till hyresgästerna, säger Bergström.

Först och främst hoppas han att de fyra fastighetsbolagen backar.

— Annars tar vi det här till Hyresnämnden.

Bolagen pekade framför allt på högre kostnader kopplade till inflationen och räntehöjningar. De vid årsskiftet genomförda hyreshöjningarna räckte inte.

Men de argumenten håller inte, anser Carl-Johan Bergström. Enligt honom handlar det om dåliga affärer framför allt dyra fastighetsköp, som nu visar sig inte hålla när räntorna drar iväg, något som inte hyresgästerna ska bekosta.

TT