Det kan vara en bra idé att kolla upp föreningens skulder innan man slår till på en bostadsrätt. Arkivbild.
Det kan vara en bra idé att kolla upp föreningens skulder innan man slår till på en bostadsrätt. Arkivbild. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Fällorna du vill undvika när du köper bostad

Ett köp av bostadsrätt i en ekonomiskt pressad förening kan bli en obehaglig och väldigt dyr överraskning. Här är sakerna du bör ha koll på innan du slår till.


Fakta: Så kollar du upp bostadsrättsföreningens ekonomi

Uppgifter som är bra att känna till för att få en uppfattning om bostadsrättsföreningens ekonomi och var man hittar dem:

Föreningens skulder: Står i årsredovisningen.

Banklån per kvadratmeter: Både skulden och antalet kvadratmeter står i årsredovisningen. Skulden/kvadratmeter ger rätt siffra.

Årsavgiftens storlek: Årlig medlemsavgift/kvadratmeter (månadsavgiften i objektsbeskrivningen gånger 12 delat på bostadsytan).

Bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning: Den andel som lägenheten har av föreningens nettoskuld. Mäklaren måste enligt lag upplysa om detta i objektsbeskrivningen.

När lånen löper ut: Står i en fotnot till låneuppgifterna, i årsredovisningen. Om föreningen har bundna lån som löper ut snart finns en risk att avgiften kommer att behöva höjas på grund av ökade räntekostnader.

Underhållsplan: Föreningens styrelse är skyldig att upprätta en plan för framtida underhåll och uppskattad kostnad. Planen kan man få fram genom att kontakta styrelsen i bostadsrättsföreningen.

Källa: Erik Olsson Fastighetsförmedling

Aktiviteten på bostadsmarknaden väntas dra i gång på allvar under sensommaren, efter en ovanligt lugn period. Men såväl hög inflation som höga räntor har gjort att flera bostadsrättsföreningar tvingats höja sina avgifter, i genomsnitt sju procent på ett år. Och bedömare tror att höjningarna är för små och kommer att bli både fler och högre.

Så kan du jämföra

För den som är spekulant på en ny lägenhet är det därför en bra idé att kolla upp bostadsrättsföreningens ekonomi för att slippa överraskningar i form av kraftigt höjda avgifter. Ett viktigt nyckeltal är föreningens skulder, säger Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson fastighetsförmedling.

— Det är bra att undersöka banklånet per kvadratmeter bostad, då är det enklare att jämföra två bostäder med varandra.

Johan Nordenfelt, informationschef på mäklarfirman Erik Olsson. Arkivbild.

I äldre föreningar är banklånen ofta runt 5 000 kronor per kvadratmeter, medan de kan ligga på runt 15 000 i nyproducerade lägenheter, säger Nordenfelt.

— Om föreningen har skulder som närmar sig 10 000 per kvadratmeter kan banken bli ovillig att låna ut pengar till föreningen för renoveringar. Då måste de boende pytsa in pengarna själva, genom höjd avgift. Och banken kan vara motvillig att låna ut till dig som kund om skulderna är för höga.

När förfaller lånen?

Det är också viktigt att ta reda på när de bundna lånen löper ut, enligt Nordenfelt. Om lånen förfaller snart kan det finnas risk för högre avgift framöver.

— I och med att vi haft åtta år med noll- eller minusränta, så betyder det att nästan alla bundna lån som måste bindas om får en högre ränta. Kanske 3 procentenheter högre. Det slår ju hårt mot medlemmarna.

Sedan årsskiftet är det lagstadgat för mäklarna att ange bostadens indirekta nettoskuldsättning. Enklare uttryckt den andel som lägenheten har av föreningens nettoskuld.

— Det här är ett väldigt bra nyckeltal att använda, i och med att det är ett standardiserat sätt att beräkna det på. Det blir ett bra jämförelsetal, säger Nordenfelt.

Se över underhållsbehovet

Att titta på hur underhållsbehovet ser ut för huset är också viktigt, säger han.

— Ekonomin är ju historisk till stor del, men när du köper bostad vill du blicka framåt. Därför är det bra att studera underhållsplanen som styrelsen måste upprätta. Det är ett bra sätt att se hur väl styrelsen sköter föreningen och om de har en vettig plan. Det blir stor skillnad om man till exempel bytt stammar eller om det är något som snart behöver åtgärdas.

"Lägg bort känslorna"

Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket, tipsar om att titta på hur det ser ut i trapphuset och på innergården när man är på visning, för att se om det är en välskött bostadsrättsförening.

— Det är en sak om lägenheten är tipp-topp, men hur ser det ut i de allmänna utrymmena? Ser det ut som att fasaden behöver renoveras eller är det eftersatt på innergården?

Wörmann tipsar också om att lägga bort känslorna när man ska köpa bostad.

— Omdömet kan grumlas av att det är mycket känslor i omlopp. Om man är förtjust i en lägenhet kanske man struntar i de beloppsgränser som man satt upp för sig själv. Och har man inte varit med om att köpa bostad tidigare så är det ännu svårare.

— Så läs på litet, ta hjälp av någon i din närhet som kan och bli inte för känslostyrd, säger hon.

TT
/
/