Evergrandes huvudkontor i Shenzhen i södra Kina. Arkivbild.
Evergrandes huvudkontor i Shenzhen i södra Kina. Arkivbild. - Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Ny mångmiljardförlust för Evergrande

Den djupt skuldsatta kinesiska fastighetsjätten Evergrande fortsätter att gå uselt. Bolaget gick back 33 miljarder yuan under det första halvåret 2023 – motsvarande cirka 50 miljarder kronor.


Evergrandes siffror för januari–juni rapporterades till Hongkongbörsen under söndagen. Det är en halvering av förlusten som bolaget redovisade under samma period i fjol, 100 miljarder kronor.

Samtidigt uppskattar bolaget sin skuld till omkring 3 600 miljarder kronor, vilket är något mindre än vid årsskiftet.

Shenzhen-baserade Evergrandes fall från att ha varit Kinas ledande fastighetsbolag började sommaren 2021, då bolaget fick likviditetsproblem. Så sent som i torsdags ansökte bolaget om konkursskydd i USA, för att skydda sina amerikanska tillgångar.

Evergrande är inte ensamt om att vara i kris. Country Garden, fjolårets största fastighetsutvecklare i Kina sett till försäljning, har skulder som uppgår till 1 600 miljarder kronor. Tidigare i veckan fick ett av Country Gardens dotterbolag skräpstatus av kreditvärderingsinstitutet Fitch.

Skulle Country Garden kollapsa kan det, enligt experter, få katastrofala följder för Kinas ekonomi och finansiella system.

TT
/
USA