Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M). Arkivbild.
Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M). Arkivbild. - Foto: Claudio Bresciani/TT

Regeringen förlänger det extra bostadsbidraget till barnfamiljer

Regeringen vill förlänga det extra tillägget i bostadsbidraget till barnfamiljer i ytterligare ett halvår till och med juni 2024.


— Inflationen är fortfarande hög och fördelningspolitiskt är det här en träffsäker åtgärd. Vi når de barnhushåll som har det allra tuffast, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).

Bidraget ska ha samma utformning som det tilläggsbidrag som redan är på plats och som löper ut den 31 december 2023. Det kan ge en barnfamilj upp till 2 100 kronor extra i månaden.

Det tillfälliga tillägget infördes av den förra regeringen i juni 2022 och skulle ha gällt till och med juni 2023, men förlängdes i mars i år till att gälla året ut. Nu förlängs det alltså ytterligare ett halvår till och med juni 2024.

Någon permanent höjning av bostadsbidraget är dock inte aktuell enligt äldre- och socialförsäkringsministern.

— Det här är en tillfällig höjning av särskilda skäl precis som under pandemin. Vår förhoppning är att inflationen inte ska bita sig fast utan att vi återgår till ett mer normalt läge och då föreligger det inte särskilda skäl längre, säger Anna Tenje.

Omkring 110 000 barnfamiljer berörs av det tillfälliga tilläggsbidraget och kostnaden för statskassan för ännu en sexmånadersperiod uppgår enligt socialdepartementet till 736 miljoner kronor.

TT
/
/