Pengacoachen Mathilda Vernersson delar med sig av ett effektivt tips för att komma igång med sparandet igen.
Pengacoachen Mathilda Vernersson delar med sig av ett effektivt tips för att komma igång med sparandet igen. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Så kickstartar du sparandet efter semestern: ”Mest effektiva sättet…”

När semestern är slut och sommaren börjar övergå i höst kan sparkontot för många eka tomt. Därför har Nyheter24 pratat med pengacoachen Mathilda Vernersson om vilka tips det finns för att komma igång med sparandet igen.


Sommaren är snart förbi och hösten är i antågande. För många har sommaren inneburit semester och kanske också en budget som nu är tömd. 

Hur ska man då komma igång med sparandet på ett effektivt sätt och bygga upp budgeten på nytt?

Studenten Annifrid, 26, sparar tusenlappar varje månad – med 4 enkla knep

Inför ett köpstopp: "Stora resultat..."

För att komma igång med sparandet och bygga upp budgeten efter semestern finns det flera saker du bör tänka på. Pengacoachen Mathilda Vernersson driver bloggen ”Över till annat” där hon delar med sig av ekonomiska tips.

I en intervju med Nyheter24 delar hon med sig av några saker man bör tänka på för att få igång sparandet igen. 

– Det absolut mest effektiva sättet att kickstarta din ekonomi efter semestern är att helt enkelt införa ett köpstopp. Har du aldrig haft det så rekommenderar jag inte att sikta på en månads köpstopp, utan en vecka. Kortet får inte dras till några extravaganser som charkdiskar på Ica eller chokladbit på macken när du tankar. Utan det är det absolut nödvändigaste som får införskaffas, berättar hon. 

Hon berättar att om du klarar av den första veckan så bör du förlänga köpstoppet till en månad.

– Du kommer se stora resultat på ditt konto vid ett köpstopp. Att börja med ett leder dessutom ofta till att hjärnan får en dopaminkick av de snabba resultaten vilket gör att man även därefter blir mer aktsam med sina inköp.

Lyxfällan-Magnus superenkla tips – så sparar du tusenlappar: “36 000 på ett år”

Utgifterna du kan spara stora pengar på

När det kommer till att bygga upp en buffert och sparande kan det vara enklare för vissa än andra. Men faktum är att det finns några områden alla kan tänka till kring för att på så sätt spara pengar, menar Vernersson.

– Mat och övrig shopping är de största kategorierna. Vi handlar så mycket mat och just vi svenskar slänger enorma mängder då vi inte äter upp det som handlas hem. Vi handlar dessutom väldigt mycket prylar och kläder särskilt vid ny säsong som just nu.

Hon förklarar att årstiden påverkar hur vi spenderar och när hösten är i antågande eller vårsolen tittar fram, då brinner våra bankkort mer än någonsin.

– Det är då du hittar skatter som kan hjälpa dig i den tunga situation som många befinner sig i just med tanke på inflationen.

En stor utgift för många är också streaming- och abonnemangstjänster, något Mathilda Vernersson förespråkar bör ses över fyra gånger per år.

– Ofta hoppar man på 30 dagar gratis-erbjudanden vilket många gånger är toppen. Gör en utvärdering om tjänsten du köpt är viktig för dig. Ring även och förhandla mobiltelefoni, försäkringar och så vidare. Några kronor här och där kan helt plötsligt bli högar av pengar som absolut kan göra ett bättre jobb någon annanstans.

Dags för ny bostad? Här är 4 viktiga punkter att ha koll på

Senaste nytt

Malexandermördaren Jackie Arklöv överklagar till Högsta domstolen • Kritiserar hovrättens utredning

16 Feb, 16:17

Populära soppan hotad: "Något som inte stämmer"

29 Jan, 11:17
Det kan dröja innan man kan tillaga ärtsoppa. Ny skörd visar nämligen att ärtan förändrats.

Hårda kritiken mot kvinnofängelset Hinseberg – JO: ”Ovärdiga”

5 Jan, 17:15
Justitieombudsmannen anser att förhållandena på kvinnofängelset Hinseberg är "ovärdiga" och att det finns en "osäkerhet" kring rutiner hos personalen.

Förvarade döda sambon i frysen – mannens liv innan kvinnan hittades: "Värre och värre"

12 Sep 2023, 13:24
Den 57-årige mannen som förvarade sin döda sambo i en frysbox har dömts till 3,5 års fängelse. Under de fem år som kvinnans kropp låg i frysen levde mannen ett ensligt liv där han ljög för anhöriga, plockade ut hennes pension och höll sig undan. – Jag tappade kontrollen över mig själv, har han sagt i förhör.

Allsvenska spelarlöner 2023: Han tjänar överlägset mest i Malmö FF

11 Sep 2023, 16:15
Malmö FF är Sveriges mest framgångsrika klubb med hela 22 SM-guld. Klubben har även varit frekventa i europaspel de senaste åren. Men vem tjänar egentligen mest i den skånska klubben? Det har Nyheter24 tagit en närmare titt på.

Här är maten Arbogakvinnan Johanna Möller får äta i fängelset

10 Sep 2023, 12:20
Johanna Möller, även känd som Arbogakvinnan, sitter fängslad på kvinnoanstalten i Ystad. Här har hon möjlighet att arbeta, utbilda sig och gå på yoga – men vad får hon att äta? Det har Nyheter24 tagit reda på.