Kronan dalar vidare. Arkivbild.
Kronan dalar vidare. Arkivbild. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Ny botten: Tolv kronor för en euro

Den svenska kronan föll under måndagen till ett nytt historiskt bottenrekord mot euron på tolv kronor. SEB:s chefsekonom Jens Magnusson tror inte på någon snar vändning uppåt.


— Under resten av året kommer kronan att vara svag, det syns ingenting som skulle ändra på det, säger Jens Magnusson.

På torsdag räknar alla med att Riksbankens höjer räntan.

— Men det blir mest bara för att undvika en ytterligare kronförsvagning, säger Magnusson.

Under eftermiddagen återhämtade sig kronan. Euron låg vid 18-tiden på 11:93.

Det tidigare bottenrekordet var från den 21 augusti i år, då en euro under den dagens handel som mest kostade drygt 11:96 kronor.

Kronan har bara i år tappat drygt sju procent mot euron. På tio år är nedgången nästan 40 procent.

Det är på proffsmarknaderna det. En vanlig dödlig får betala runt 12:75 kronor för en euro hos exempelvis Forex.

På lite sikt ser Jens Magnusson dock att kronan hämtar ny kraft igen, under första eller andra kvartalet, om den amerikanska centralbanken börjar sänka, alternativt signalera lägre styrränta nästa år. Då blir skillnaderna gentemot svenska och europeiska styrräntor mindre, vilket talar för en starkare svensk krona.

Den svenska valutan pressades även mot USA-dollarn, som ett tag kostade 11:24 kronor – den svagaste kronkursen mot dollarn i år. Kronan återhämtade sig under eftermiddagen. Dollarkursen låg vid 18-tiden på 11:16.

Det är en nedgång med omkring sju procent sedan årsskiftet. Det historiska bottenrekordet på 11:50 kronor sattes i september i fjol.

TT
Relaterat
Senaste nytt

Kraftig brand i flerbostadshus

Förtvivlad älgjägare: Jag sköt häst

När ett stort brunt djur dök upp tvekade inte älgjägaren. Han sköt, och djuret föll dött ned. Men det visade sig vara en förrymd häst, och jägaren är djupt ångerfull.

Biden oroad för Ukrainastödet

Det är inte bara EU och Ukraina som undrar hur USA:s omfattande stöd till Ukraina kommer att påverkas efter röran som uppstått efter det representanthuset avsatt sin egen talman. Ja, det oroar mig, säger USA:s president Joe Biden till reportrar om kongresskaoset och vad det kan betyda för Ukrainastödet.

Flyger extremhögt – undviker överhettning

1 timme sedan
Hittills har ingen kunnat förklara varför vissa långflyttande fåglar söker sig till extrema höjder – fem till åtta kilometer upp i luften. Men nu tror sig svenska forskare ha löst gåtan.

Man skjuten i Haninge – två gripna i taxi

1 timme sedan
En man i 25-årsåldern har skjutits i Brandbergen i Haninge söder om Stockholm under natten till torsdagen. Kort därefter greps två misstänkta män i 20-årsåldern i en taxi i norra Stockholm.

Trumpflirt med tanken att bli talman

2 timmar sedan
Några röster i det republikanska partiet vill se expresidenten Donald Trump som ny talman i representanthuset i USA:s kongress. Trump flirtar lite med tanken men partiets nuvarande regler skulle sätta stopp för det.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.