Federal Trade Commissions ordförande Lina Khan. Arkivbild.
Federal Trade Commissions ordförande Lina Khan. Arkivbild. - Foto: Graeme Jennings/AP/TT

Amazon stäms för konkurrensbrott

USA:s konkurrensmyndighet FTC stämmer Amazon. Näthandelsjätten anklagas för att på flera punkter ha utnyttjat sin monopolställning till att undergräva konkurrensen på marknaden.


Stämningen, som lämnades in på tisdagen, görs tillsammans med 17 delstatsåklagare efter en lång förberedande utredning.

I den anklagas Amazon för att på ett illegalt sätt dra nytta av sin ställning på marknaden till att trycka upp priserna, försämra kvaliteten för kunderna och begränsa konkurrensen.

Metoderna består bland annat i att bestraffa försäljare som erbjuder lägre priser på andra plattformar och på ett olagligt sätt utestänga konkurrenter. Enligt FTC har det lett till högre priser i e-handeln överlag.

Amazon anklagas även för att lyfta upp betalda annonser framför mer relevanta sökresultat. Försäljare tvingas därtill att betala dyra tjänster för att på olika sätt marknadsföra sina varor.

— Resultatet av allt det här är att Amazon utnyttjar sitt monopol på ett sätt som gör att kunder och säljare får betala mer för sämre service, säger FTC:s ordförande Lina Khan till reportrar efter att stämningen lämnats in.

Amazons chefsjurist David Zapolsky har i ett uttalande svarat att stämningen innehåller felaktiga fakta och att företaget inte bryter mot någon lag.

"De metoder som FTC nu ifrågasätter har hjälpt till att stimulera konkurrens och innovation inom detaljhandeln, och har lett större utbud, lägre priser och snabbare leveranser för Amazon-kunder", säger David Zapolsky enligt CNBC.

I juni stämde FTC Amazon för att ha lurat kunder att registrera sig för bolagets tjänst Prime.

Efter tisdagens besked backade Amazon-aktien drygt tre procent på Wall Street.

TT
Senaste nytt

En gripen vid polisinsats i Uppsala

Sex misstänkta för ekobrott i gruvnäringen

Polisen utreder en rad grova ekobrott inom gruvnäringen i Norrbotten. Sex personer är misstänkta för olika brott och ett stort antal husrannsakningar har genomförts denna vecka.

Del av AFD klassas som extremistisk

Partiet "underminerar demokratin" och för en invandringsfientlig retorik. Det högernationalistiska partiet Alternativ för Tysklands (AFD) organisation i delstaten Sachsen klassas nu som extremistisk av landets underrättelsetjänst BFV.

Gruvan i Malmberget utryms efter flera skalv

Delar av LKAB:s gruva i Malmberget har utrymts sedan flera kraftiga skalv inträffat i området, rapporterar Norrbottens-Kuriren.

199 000 nya jobb i USA i november

Det skapades 199 000 nya jobb utanför jordbrukssektorn i USA i november, enligt en rapport från USA:s arbetsmarknadsdepartement.

Vintertid 2024: När är det dags att ställa om klockan?

När blir det vintertid, vad är skillnaden mellan vintertid och normaltid och åt vilket håll vrider man egentligen klockan? Nyheter24 reder ut allt du kan tänkas vilja veta.