Anställda slår nu larm om arbetsförhållandena på klädbutiken Chiquelle.
Anställda slår nu larm om arbetsförhållandena på klädbutiken Chiquelle. - Foto: Henrik Holmberg/TT & Nora Lorek/TT

Larmet från klädjättens anställda: ”Vill aldrig gå tillbaka”

Butiksanställda hos klädjätten Chiquelle slår nu larm om missförhållanden på arbetsplatsen där övertid och obetalt arbete är vardag. I intervjuer med Aftonbladet berättar nuvarande och tidigare anställda om hur det är att jobba i flaggskeppsbutiken.


Klädbutiken Chiquelle har hamnat i blåsväder efter att anställda i flaggskeppsbutiken i Stockholm slagit larm om arbetsförhållandena, skriver Aftonbladet. 

Familjen Tidstrands imperium – här är deras miljardtillgångar

Chiquelles anställda slår larm: "Mått jättedåligt"

Företaget grundades 2012 och hade, enligt Alla bolag, en omsättning på 70 miljoner kronor 2022. Under samma period uppmättes även klädkedjans tillgångar till närmare 32 miljoner kronor. Men trots ett välvårdat yttre har nu butiksanställda i butiken, belägen i Mall of Scandinava, vittnat om minst sagt hemska arbetsförhållanden.

– Jag har mått jättedåligt på den arbetsplatsen. Jag kände en sån lättnad när jag sa upp mig. Jag vill aldrig gå tillbaka dit, säger en tidigare anställd till Aftonladet.

Och trots de ekonomiska resultaten vittnar en nuvarande anställd att man tvingats arbeta utan att få lön. Vissa har sagt upp sig då man inte fått lönen utbetalad sedan i juli.

– De har inte sagt varför vi inte får löner. Det är egentligen droppen. Det har varit kaos ända sedan jag började jobba där. 

I de fall anställda får sin lön utbetald har det ofta varit senare än vad den ska komma och i många fall får de anställda inte heller någon lönespecifikation. En anställd vittnar om att lönen, om den kommer, då anländer flera dagar för sent och att man mer sällan än ofta får någon specifikation. När problemen lyfts med ansvariga chefer har de fått höra att summan stämmer och de anställda har då tvingats acceptera situationen.

Biltema-grundaren Sten-Åke Lindholms enorma imperium

Chiquelle-ägarens svar: "Likviditetsproblem"

Bolagets grundare och vd, Pouya Boland, har kommenterat situationen i ett mejl till Aftonbladet. Han väljer där att kommentera hur han ser på det hela men passar även på att lyfta det faktum att Chiquelle är ett av alla de bolag som drabbats av det hårda ekonomiska klimatet i kölvattnet av coronapandemin och det ryska invasionskriget. Dock nekar han till anklagelserna om missförhållanden på arbetsplatsen.

”Vi känner oss ledsna och tycker att detta är olyckligt. Vi gör allt vi kan för att rädda situationen genom samtal med bland annat externa parter, advokater, rekonstruktionsjurister, leverantörer och partners. Vi jobbar dag och natt med detta. Ingen av dessa anklagelser är korrekta. Vi arbetar enligt svensk lag. Vi har inte heller tagit emot något formellt klagomål från någon om dessa anklagelser eftersom det inte finns någon grund i dem. Alla anställda har fått lönespecifikationerna och på grund av rekonstruktionsprocessen kommer lönerna att tas över av myndigheterna. Det finns ingen chans att någon anställd kommer att få mindre betalt, de kommer att få betalt ut exakt det belopp de har arbetat för, tyvärr med förseningar på grund av rekonstruktionsprocessen och likviditetsproblem”.

/